Днес е най-късият ден в годината, ще има и падащи звезди

Слънчево преди обед, дъжд и гръмотевици следобед

Днес е най-късия ден в годината и първия ден от зимата. Зимното слънцестоене ще бъде в 06:48 ч. българско време. Слънцето изгрява в 07 54 и залязва в 16 56, като продължителността на деня е 9 часа и 2 минути.

Именно днес южният полюс ще бъде наклонен към Слънцето, което ще достигне най-южната точка от траекторията си на небето и ще е директно над Тропика на Козирога на 23:44 градуса южна ширина.

Още едно астрономическо явление заслужава вниманието на запалените по красивите небесни гледки. Това е метеорния поток Урсиди – слаб метеоритен дъжд, даващ само около 5-10 метеора на час. Той е резултат от прашни частици, останали след кометата Tuttle, която е била наблюдавана за първи път през 1790 г. Метеорният дъжд се появява всяка година в периода между 17-ти и 25-ти декември. Пикът му тази година ще е през нощта на 22-ри декември. Почти пълната Луна ще бъде достатъчно ярка за да направи трудно видими дори най-ярките метеори. Ако сте търпеливи бихте могли все пак да забележите някои от тях.

Най-добрата гледка бихте получили точно след полунощ от тъмно място, достатъчно отдалечено от градските светлини. Метеорите ще започват да светят от съзвездието Малка Мечка.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top