Днес е професионалният празник на локомотивните машинисти - DC news

Днес е професионалният празник на локомотивните машинисти

Днес (17-и септември) е професионалният празник на локомотивните машинисти. От 1992 г. насам Денят на локомотивния машинист в Европа се отбелязва през третата събота на месец септември. Българският локомотивен персонал чества този празник от деветнадесет години.

Към момента в двете дружества на „Холдинг БДЖ” ЕАД („БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ – Товарни превози” ЕООД) работят 1 487 локомотивни машинисти и помощник-машинисти.

Професията локомотивен машинист продължава да бъде атрактивна за нови лица. През настоящата година 14 души са взели участие в курсове за придобиване на квалификация за помощник-машинисти, организирани от ЦПО, като в момента се обучават още 8 желаещи.

Професия машинист: „Мъжка работа, в която трябва да вложиш душата и сърцето“

От началото на 2016 г. до момента 26 машинисти са наградени от ръководствата на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ – Товарни превози” ЕООД за проявен висок професионализъм, бдителност и коректност при изпълнение на служебния дълг. По повод днешния Ден на локомотивния машинист в Европа ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 31 локомотивни машинисти, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

 

Подобни статии

Top