Днес е Световния ден на имунологията

Световният ден на имунологията ще бъде честван днес в Пловдив. В града под тепетата за поредна година ще бъде отбелязан този ден, както и Европейската имунизационна седмица.

Честването ще започне в 11.00 ч. в Медицинския университет в Пловдив, откъдето поддържат връзка с инициатива на Европейската федерация на имунологичните дружества и Българската асоциация по Клинична имунология. С нея се изтъква пред обществеността  значението на имунитета в борбата с някои болести, за нарастването на научните изследвания и спасяването на човешки живот.

По този повод ще бъде отслужен молебен за здраве за присъстващите лекари, медицински специалисти и пациенти пред параклиса в 1-ва база на бул. „Васил Априлов“. Към небето ще полетят балони с хелий, предоставени от фондация Jeffrey Modell за първичните имунни дефицити, като израз на съпричастността ни към болните с имуно-медиирани заболявания.

В Пловдив лабораторията по имунология при УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив е водеща структура в имунологичната диагностика на първичните имунни дефицити, автоимунните и инфекциозните заболявания.

 

Подобни статии

Top