Днес изключваме лампите в „Часът на Земята“

Община Пловдив отново ще стане част от глобалната инициатива Часът на Земята 2016, като на 19 март в 20:30 часа, знакови паметници и монументи в града ще притъмнеят. По този начин общината се присъединява към хилядите градове на планетата, които  отправят послание за необходимостта от съгласувани действия на международно равнище срещу изменението в климата.

Тази година Часът на Земята е седмица по-рано. Ще угасим символично светлините днес от 20,30 ч. до 21,30 ч., за да отбележим международната акция за опазване на природни ресурси и популяризиране на зелени инициативи.

През 2016 г. климатичните промени са факт, въпросът е как може да се справим с тях. На 19 март знакови сгради и паметници на културата, като Триумфалната арка, Емпайър Стейт Билдинг и операта в Сидни, ще бъдат притъмнени за час. Световното движение Часът на Земята призовава нас хората да превърнем този момент в отправна точка за действия и послания за справяне с климатичните промени през своите лични трибуни – социалните медии, които са най-мощните канали за комуникация днес.

За 10 години Часът на Земята се превърна в най-големия празник за природата. През 2015 г. вече над 170 държави и 7000 града са част от инициативата не само с гасене на светлини, а с реални действия за опазване на местните природни ресурси – реки, гори, морски територии, традиционен земеделски поминък, застрашени видове, подпомагане на енергийно ефективни решения.

Призивът на инициативата е насочен към граждани, компании, общински и държавни структури да се ангажират с проблемите, предизвикани от климатичните промени, както и да покаже, че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно.

Община Пловдив и служителите й за поредна година ще отбележат на „свещи и фенери” „Часът на Земята”.

Всички ние приветстваме Глобалната инициатива „Часът на Земята” и приканваме граждани и посетители на най-стария жив град в Европа да изключат осветлението за по-доброто бъдеще на нашата Планета.

В район „Северен” също ще се включат в инициативата „Часът на Земята 2016”. Кметът призова жителите на района да загасят лампите си за един час между 20.30 и 21.30 часа, като по този начин ще се присъединят към осмото поредно издание на глобалната

Във връзка с „Часът на Земята 2016“ ще бъде изключено и осветлението на административната сграда на район „Тракия“. Допълнително с помощта на ОП “Градини и паркове“ ще бъдат раздадени над 100 броя дръвчета по заявления на граждани за залесяване на публични пространства в района.

 

 

Подобни статии

Top