ДНК-експертиза искат близките на загиналия Лазаров (СНИМКИ И ВИДЕО)

ДНК-експертиза, която да докаже дали кръвта от кръвната проба за алкохол на 27-годишния Иван Янакиев, който прегази с Хамъра си в Пазарджик 70-годишния Никола Лазаров, е негова, ще поискат адвокатите на опечаленото семейство. Това съобщи днес пред залата №1 на Апелативния съд в Пловдив синът на починалия възрастен мъж Еленко Лазаров.

Припомняме, че във взетата след инцидента проба от кръвта на шофьора-убиец не е открито наличие на алкохол или други упойващи препарати. Според сина на жертвата обаче Янакиев е употребявал наркотици и срещу него има висящо дело и внесен обвинителен акт в Пазарджишкия съд за шофиране, след употреба на упойващи вещества.

Лазаров-младши още веднъж припомни, че водачът на Хамъра е шофирал с висока скорост – над 100, дори 120 км/ч. По думите му Янакиев е известен в Пазарджик като джигит на пътя и нееднократно е глобяван за това. Вижте повече във видеото:

В съдебната зала днес бившият апелативен прокурор Росен Димов, който представляваше държавното обвинение, посочи, че Янакиев има 5 постановления, 4 от които влезли в сила, 11 фиша, от които нито един не е платен. „Това доказва, че този човек няма никакво уважение към закона“, категоричен бе Димов. По думите му срещу Янакиев има принудителна мярка за отнемане на шофьорската книжка още от лятото.

Прокурорът подчерта, че 27-годишният мъж е опасен и че няма гаранция, че ако утре излезе на свобода, с 2 висящи дела, той няма да причини ново произшествие.

В съдебната зала защитниците на Янакиев, който не присъстваше на процеса, посочиха, че на обвинението е повлияно от бивш магистрат. Според адвокат Александър Мишев лично главният прокурор Сотир Цацаров се е обаждал на близките на загиналия, за да им се извини, че Янакиев е бил освободен с прокурорско постановление след първоначалното 24-часово задържане.

„Дори главният прокурор да се е обадил да се извини на близките за неоснователни действия, в това няма нищо лошо“, категоричен бе в залата прокурор Димов. „Мен ме познават от 35 години в Пловдив, знаете моето отношение към пътно-транспортните произшествия, защото тези произшествия са следствие от безумната арогантност на сегашното поколение“, допълни Димов. А след заседанието той беше категоричен:

В крайна сметка Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража“, която бе постановена от Пазарджишките окръжни магистрати спрямо Иван Янакиев. „Приемаме, че са налице системни нарушения от страна на обвиняемия, застрашаващи безопасността на останалите участници в движението“, посочиха апелативните магистрати.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top