Добре дошли в „музея“ на българския дух в Пловдив! (СНИМКИ)

Открих 74-годишния Тодор Гешев пред вратата на работилницата в дома му – там, където е прекарал по-голямата част от живота си след като се е пенсионирал. Почти всичко в къщата си пловдивчанинът е изработил сам. Саксиите са едно от малкото неща, които не е направил с двете си ръце, но ги е боядисал в ярки цветове и отдалече приличат на калинки. В работилницата си дядо Тодор изработва уникални експонати, които след това подрежда в малката си градинка и в стаите на дома си.

Над вратата на китната къща на ул. „Тодор Александров“ се развяват гордо българският трикольор и зеления байрак с лъв на четниците от Априлското въстание. А до тях се мъдри Вазовият герой Боримечката. Експонатът, с който Тодор Гешев се гордее най-много обаче, е черешовото топче.  Издялал го е сам и е успял да го направи досущ като оригинала.

74-годишният майстор се радва на 11 внуци и две правнучета – момче и момиче. С тъга споделя, че повечето от младите са се разпръснали по света и че след години няма да има кой да съхрани занаята му. Къщата, в която живее с жена си, е купил през далечната 1947 година. Ремонтирал я е основно съвсем сам и сега тя привлича погледите както с фасадата, така и с подредбата си отвътре. По професия дядо Тодор е фаянсаджия, занимавал се е и с плетене на кошове и резбоване на дърво. Той е майстор и на уникални стъклени саксии, в които отглежда цветя, люти чушки и „всякакви други чудесии“.

Когато не е в работилницата си, дядо Тодор хваща една от многобройните книги в личната си библиотека и чете. Книгите в дома му са толкова много, че миналата година е дарил 150 от тях на училищна библиотека. „Яд ме за младите, не искат да хванат нито книга, нито работа, а после бягат в чужбина и там се превръщат в слуги”, гневи се пловдивчанинът.

В дома си Тодор Гешев и съпругата му са спретнали истинска ботаническа градина. Около 150 саксии с цветя, истински шадраван и уникален иконостас спират дъха на всеки, прекрачил прага на „музея“ в Кючук Париж. Иконостасът дядо Тодор е направил за няколко дни, по времето, когато съпругата му постъпва за кратко в болница. „За две нощи го изработих, после извиках свещеник да го освети. Малко български домове имат иконостаси, а не трябва да е така“, споделя майсторът.

В момента неуморният пловдивчанин работи върху най-новата си идея – решил е да превърне пътната врата на дома си в истински шедьовър, който да напомня старите резбовани порти. Макетът вече е готов, остава само изработката. „Когато е готова, ще дойдеш да я видиш, и нея ще я снимаш”, подканя ме домакинът. След това ме води отново в работилницата си, за да ми покаже колекцията си от банкноти. А тя наистина е внушителна – пари от цял свят са подредени на стените, зад тях са монетите, а в дъното са разположени няколко лавици с книги.

Всеки е добре дошъл в дома на Тодор Гешев, за всеки усмихнатият пловдивчанин ще намери блага дума и ще отвори широко сърцето си. Патриот по душа, 74-годишният човек призовава младите да не се откъсват от корените си и да останат в родината. Да уважават историята и да помнят герои като Ботев, Левски и Боримечката. А той им обещава, че докато е жив ще им напомня за тях чрез изящните си творения.

 

Подобни статии

Top