Доброволци на БМЧК-Пловдив с касички набират средства за нуждаещи се

Над 70 доброволци от Българския младежки червен кръст в Пловдив се включиха в благотворителната кампания „Великден за всички’’, съобщи за DCNEWS председателят на организацията Халил Салиев. Кампанията, която вече стана традиция за БМЧК-Пловдив, стартира от днес и ще продължи през цялата следваща седмица.

Със събраните от инициативата средства ще бъдат подпомогнати както деца с увреждания и в нужда, така и талантливи младежи. Репортер на DCNEWS видя доброволци на църквата „Св. Петка“. Много от богомолците, дошли в храма за Цветница пускаха своята лепта в подкрепа на нуждаещите се.

Пред 10 църкви църкви в Пловдив и 10 в Асеновград са разположени екипи на БМЧК с касички. Доброволци има също и пред църквите във всички общински центрове на областта. Средства ще се събират също с помощта на благотворителни базари, на които ще се продават изработени от доброволците изделия.

Част от кампанията „Великден за всички” е инициативата за набирането на пакетирани хранителни продукти, която ще бъде реализирана в една от големите хранителни вериги в Пловдив – „Триумф“. Там кампанията започва от утре. В магазините на веригата ще бъдат разположени специални кутии, в които в работното време на супермаркетите хората могат да даряват пакетирани храни. С тях ще бъдат подпомогнати социално слаби хора и многодетни семейства по повод Великденските празници.

Миналата година с едноименната кампания бяха събрани над 25 хиляди лева. Една голяма част от тези средства все още се използват за тежки случаи.

В рамките на кампанията ще се проведе и традиционната инициатива за боядисване на великденски яйца в двора на митрополитската църква „Св. Марина“ на Велики Четвъртък, напомни Халил Салиев. 40 деца от социални институции и малчугани с увреждания ще гостуват при митрополит Николай, който по традиция след службата в храма благославя всички присъстващи.

В кампанията ще участват и доброволци от БЧК-Пловдив и хора от сдружения за работа с деца с увреждания.

Подобни статии

Top