Доброволци отвориха дневен център за хора с редки болести (СНИМКИ)

dneven center (1)

Първият в страната Дневен център за хора с редки болести бе открит в Пловдив. Центърът е създаден изцяло с доброволен труд от сдружение „Защо доброволец?”и ще предлага различни услуги – арт терапия, йога, изучаване на чужди езици, рисуване и други дейности за деца и възрастни с редки заболявания. Помещението е предоставено безвъзмездно от община Пловдив.

Дневният център за хора с редки болести се помещава на партера на бл.1 на булевард „Източен”. Той ще бъде насочен към децата, семействата и хората, които страдат от редки заболявания в района и около град Пловдив. Центърът е създаден по съвместен проект на Националния алианс на хората с редки болести и Сдружение „Защо Доброволец?“.

„Това е може би първия дневен център, създаден от пациенти с редки заболявания и от доброволци, които работят към алианса на хората с редки болести, той претърпя един значителен ремонт, който отне доста време, тъй като хората го правеха със своя труд и ентусиазъм през свободното си време“, обясни Владимир Томов – председател на Националния алианс на хората с редки болести.

В центъра за деца и възрастни с  редки заболявания са предвидени различни занимания и терапии.  За най-малките е изграден специален детски кът, съвместно с ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“.

Сред инструкторите е и най-малката доброволка в Пловдив – 10-годишната Силвия Касабова, която от тригодишна организира кампании в подкрепа на страдащите от редки болести.  Тя ще организира арт терапии за децата с редки заболявания. „Ще правим неща като домашен бит в училище, обаче ще са по-различни и ще си ги измисляме“, обясни малката доброволка. Сиси тренира и йога за деца, която е много подходяща за болните от муковисцидоза, тъй като тренира дишането им. Разказа ни, че се занимава с доброволчески дейности, тъй като й харесва да помага на хората и да ги кара да се чувстват добре.

В България все още няма статистика колко хора страдат или се лекуват от редки болести. Те все още се откриват случайно, докато пациентите се изследват за други болести, обясни Владимир Томов. Затова в момента се разработва регистър на болните от редки заболявания. В България около 400 000 души са засегнати от редки болести.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top