Доброволци правят коледно дърво от хляб на Четвъртък базара

Коледно дърво от хляб и сладкиши ще бъде изработено от доброволци, които желаят да се включат в благотворителната събота на 20 декември на Четвъртък пазара в Пловдив. Събитието ще насърчи домашното кулинарство, за да отключи традициите и ценностите на християнския празник у дома и ще провокира общуването и добротворчеството към хората в нужда.

Хлябът за конструкцията на дървото ще бъде специално предоставен от здравословна пловдивска пекарна, а за декорацията му ще се приготвят на място коледни сладки с цветна украса. Организаторите на събитието отправят покана към всеки, който желае да споделя доброто, да твори кулинарни шедьоври с други доброволци, както и да научи нови рецепти и техники за празничната трапеза, да се присъедини към събитието в 11 часа. В подготовката ще се включат и пловдивчани от Националния алианс за работа с доброволци. Готовото дърво ще бъде дарено на Червения кръст в Пловдив.

Благотворителната събота е част от алтернативния базар „Моята Еко Коледа“ в София, Пловдив, Варна и Бургас, който се организира за четвърта поредна година от Сдружение „Устойчиво Общество“ и Хранкооп общността в България, за да насърчава традициите, устойчивото и ценностното в коледния празник. Събитието в Пловдив започна на 18 декември и ще продължи до 21-ви, като ще представи 10 земеделски производителя на автентични и биологични храни и над 12 арт ателиета за ръчно изработени еко подаръци. Коледната атмосфера на топлота и споделяне на Четвъртък пазара ще бъде подгрявана с гайда на живо, коледно хапване и греяно вино, творчески работилници за подаръци, както и свободни инициативи за даряване на дрехи и книги.

„Моята Еко Коледа“ е събитие за всички, които харесват различното и индивидуалното, за тези, които предпочитат да не купуват масови, индустриално произведени подаръци. Това е базар за тези, които на Коледа искат да поднесат не просто подарък, а лично послание към близките, както и да имат на трапезата си храна, отгледана с отговорност към хората и към природата.

Освен във София и Пловдив, за първи път базарът ще се проведе и в още два български града – Бургас и Варна. В Бургас – на 19-21 декември в Дома на НХК, а във Варна – на 20 декември в Mall Varna.

Събитието е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Подобни статии

Top