Доброволци: Случаите на насилие над животни не се огласяват

ku4e

Случаите на насилие към животните – бездомни или домашни, не са никак малко, но не се огласяват. Това твърдят доброволци от пловдивската организация на „Анимал Хоуп“. Според защитниците на четириногите много малко са оповестените инциденти като тези в Асеновград, при които беше застреляно коте, а куче беше изхвърлено от стопанина му от третия етаж.

Елеонора Кабакчиева е доброволец и член на „Анимал Хоуп“ в Пловдив. Според нея това, което може да направят доброволците е да подават жалби в полицията и да внасят случаи в съда. Оттам нататък органите, които трябва да се погрижат за животните, са полицаите, защото в България си има Закон за защита на животните и тези хора са подсъдими, обяснява Елеонора.

Според нея случаи на насилие над беззащитни животни винаги е имало, но те не са били огласявани. Причината е в липсата на възпитание, на уважение към по-слабите и животните, както и в манталитета на българина, смята доброволката. Според нея възпитанието трябва да започва от детската градина и училището.

Последният случай, с който са се сблъскали в „Анимал Хоуп“ Пловдив, е насилие над куче.

Собственикът му се свърза с нас и каза – не мога да го гледам, трябва да го вземете, защото иначе го пускам на улицата. Ние веднага реагирахме, взехме кучето, но за съжаление при предаването на животното там нямаше наш представител. Затова едва по-късно разбрахме, че кучето е било малтретирано от бившия си собственик. Личи си по поведение на животното и от белезите по тялото, разказа Елеонора. Тя отказа да съобщи каква е породата, но обясни, че собственикът изчезнал и вероятно е заминал в чужбина, като така е избягал от отговорност.

Именно за да помогнат на такива случаи от „Анимал Хоуп“, заедно с Интеракт клуб и Ротаракт клуб, организират инициативата „Пусни хвърчило, подай лапа“. Тя е първа по рода в Пловдив, ще се проведе на 4 юли от 10.00 ч. в парка под Младежкия хълм, а целта е да бъдат подпомогнати бездомни животни.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top