Довършват килим за Гинес в Пловдив

Килим от коприна

Последните 20 метра  от 100-метров копринен килим ще бъдат довършени в Пловдив. Изработката на килима е започната  в Габрово и е продължила в градовете кандидати за европейска столица на културата. Сега последните метри от него се завършват в града избран за културна столица през 2019 г. –  Пловдив. След завършването му догодина неговата авторка, габровската художничка Ива Пенчева, ще кандидатства с него в рекордите на Гинес.

В продължение на два дни деца и възрастни от Пловдив ще изработват последните 10 платна от българския народен килим от коприна.Разбира се, те ще бъдат наставлявани от сръчните ръце на талантливата габровска художничка.

Такъв тип картина върху коприна досега не е правена за Гинес, затова и авторката се  е спряла на тази идея. Всеки цвят носи своята символика – червеното на здравето, жълтото на слънцето синьото на небето  и морето.Всеки град, в който е работен килимът, носи своята различност и символика. Догодина започва балканското турне на габровската художничка, като с нейната работа тя ще гостува във всички балкански страни.

Изложбата с паната ще остане в града под тепетата до края на годината. Амбициите на габроската художничка не спират дотук тя смята нейният проект да бъде представен  и в европарламента и така да се чуе нещо хубаво за България и балканските народи.

 

Подобни статии

Top