Доживотна присъда грози майката, убила бебето си с ножица - DC news

Доживотна присъда грози майката, убила бебето си с ножица

От 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотна присъда без право на замяна може да получи майката, убила новороденото си бебе с ножица на  4 януари, тази година. Това стана ясно по време на днешното заседание на пловдивския окръжен съд срещу 31-годишната Светлана Александрова.

Делото бе отложено за пореден път заради искане от страна на защитата за разпит на вещи лица и двама свидетели.

На днешното заседание Александрова и служебният й защитник Николай Василев поискаха процесът да се гледа по съкратена процедура, но с разпити на експерти. Така жената автоматично губи право присъдата й да бъде намалена с една трета от реалния размер, посочи съдията Веселин Ганев.

„Не съм направила нищо“, бяха единствените думи на майката пред съда.

„В никакъв случай не става въпрос за умишлено умъртвяване на дете от майката. Става въпрос за едно убийство по непредпазливост, но в следващите съдебни заседания с разпитите на баща й и на другата свидетелката по делото, както и вещите лица, ще бъде изяснена цялата истина“, посочи след отлагането служебният адвокат Николай Василев.

По делото има назначени три експертизи, съобщи прокурорът Борис Михов. Те са съдебно-медицинска, съдебно-психиатрична и дактилоскопична експертиза. Психиатричната експертиза е комплексна и е изготвена от трима експерти. Тя е изследвала психичното състояние на жената, защото в закона има разграничение, според което при положение, че Светлана е била в следродилен стрес, наказанието е много по-малко, допълни прокурорът. По думите му обаче в случая експертизата е установила, че такъв следродилен стрес при майката е липсвал, каза Михов.

31-годишната Светлана има три деца от различни бащи и миналото лято разбрала, че е бременна с четвърто. На 2 януари родила сама в тоалетната си здраво и износено момиченце. Още преди да пререже пъпната му връв, го намушкала един път с ножицата в шията и още три пъти в гръдния кош. Накрая го удушила.

Случаят беше разкрит след сигнал, че мъжът, с когото Светлана живеела на семейни начала, разнася из Садово покрито с рани бебе.

 

Подобни статии

Top