Докладът за многоцелевия самолет бил прибързан

„Мисля, че доста прибързано служебното правителство, завърши работата на работната група и внесе доклада за новия многоцелеви самолет в Министески съвет, при положение, че знаеха, че няма да имат физическото време да завършат темата“, заяви пред журналисти в Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той допълни, че предстои да се запознае с трите оферти, които са постъпили и тогава въпросът ще бъде поставен на обсъждане от правителството.

Едва тогава, без да се бърза, като се изчислят отново направените оферти и се преценят възможностите на страната, ще се вземе решение, поясни военният министър. „Срокове не сме си поставяли, защото става дума за една огромна сума. Милиард и половина, при една грешка на неправилно решение, никой няма да ни го прости. И то не говоря за прокуратурата, няма да ни го прости обществото – милиард и половина са огромна сума“, подчерта Каракачанов.

Припомняме, че на 26 април на закрито заседание служебното правителство одобри одобри протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви самолет. На първо място бе класирана Швеция (със самолет „Грипен”), а на второ – Португалия (чиято оферта е за използвани американски машини F-16). Инвестиционният проект беше одобрен от втория кабинет на Бойко Борисов и одобрен от Народното събрание. Той е на стойност до 1,5 милиарда лева – за купуване на 16 машини на два транша.

„Ако някой реши да сменя експертизата за самолетите, може да го направи. Но аз не говоря за подобни трикове. Ние говорим за една реална преценка на действащото вече правителство, което трябва да вземе решението. Предишното правителство излезе с резултатите, внесе ги в Минискерския съвет и си тръгна. Ние трябва да довършваме това, което те започнаха“, добави министърът.

Подобни статии

Top