Докоснете се до разнообразието в Асеновград (СНИМКИ)

Своите търсения през годините показва тази вечер в изложба известния художник и иконописец Тихомир Панайотов. „Докосване до разнообразието“ е юбилейна експозиция по повод 70-годишния юбилей на асеновградския творец.

„Изложба, която оформя образа ми на творец“, обяснява Тихомир Панайотов. В нея са подредени 36 живописни платна и 17 икони. Част от работите ще бъдат показани за първи път пред зрители, признава художникът.

Човешките взаимоотношения, търсения и тревоги продължават да вълнуват твореца. Тази вечер обаче ще ги видим облечени в нежност и пъстрота.

„Светлите тонове преобладават в последните ми картини. Искам да предам топлина и надежда на хората, които се докосват до тях”.

И за пореден път доказва, че е от онези художници, които непрекъснато търсят и се променят. В творчеството си рисува по различен начин – има и реалистични, и модернистични, и абстрактни неща.

„Аз не мога да си представя да рисуваш цял живот пейзажи. Ако творецът повтаря едни и същи неща, той спира да се развива“.

През годините минава през карикатурата и фейлетона, ръчно изписване на кръстословици, дърворезба и иконопис. Затова сега мечтае да покаже поредното си творческо търсене и при изографисването на най-новия параклис в Асеновград „ Св.Св. Кирил и Методий”.

През целия си път като творец Тихомир Панайотов има 15 самостоятелни изложби. Негови творби са експонирани в Москва, Полша, Германия, Кипър и Македония. Негово дело са иконите в няколко параклиса на територията на общината.

През 2008 година получи признанието „Почетен гражданин на Асеновград”. Изложбата „Докосване до разнообразието” се открива тази вечер в старинното училище „Свети Георги” . Експозицията е в три раздела – живопис, иконопис и художествен подбор, наречен „Изкуство, многолико като живота“.

Подобни статии

Top