Докъде стигна санирането в Пловдив?

Sanirane

Общо 46 фирми в Пловдив са внесли документи за участие в търга за енергийно обследване и надзор по програмата за саниране на многофамилни сгради. След отварянето на офертите е констатирано, че има предложения, които са с 30% по-ниски от средната цена.

Зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски обяви, че съгласно закона в 5-дневен срок, който изтича в понеделник, фирмите трябва да мотивират предложенията и да бъдат избрани изпълнители.

На национално ниво Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви обществена поръчка за изработване на инвестиционни проекти и надзор за енергийна ефективност на 58 сгради в Южен централен район, включително и в Пловдив.

В район „Тракия” има сформирани 22 сдружения, с 5 от тях вече са подписали тристранните договори с общината и областния управител. Очаква се изборът на фирмите за обследване

Очакваме обследването, което бива два вида –  енергийно и конструктивно. След като бъде ясно какви стойности има съответната сграда на база на това обследване ще се правят проекти и съответно ще имаме количествено-стойностни сметки за извършване на строително-монтажните дейности по програмата, заяви кметът на район „Тракия“  Костадин Димитров.

В район „Северен“ 7 сдружения имат подписани тристранни договори , а в „Източен“ – 8. В „Западен” има регистирани най-голям брой сдружения. Живущите в блока на улица „Юндола” с номера 2, 4, 6 са едни от най-нетърпеливите.

„Разочароровани сме, че чакаме толкова време вече. Сигурно ромите няма да чакат толкова много, колкото ние българите, но какво да правим“, казва Иванка.

„Някои не искаха да подписват, но сега казаха, че вече са набрали бройките. Аз лично се подписах защото казаха, че ще сменят дограмата и ще ни санират. Ние пенсионерите не можем да си го позволим“, коментира Пенка.

Зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски обяви, че след избора на изпълнителител за обследването трябва да започне проектирането. По думите на Кацарски не може да бъде прогнозирано кога се очертават да започнат строителните дейности.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top