Домашен арест за и.д. кмета на Куклен и Надежда Минчева

пуснаха кмета на куклен под домашен арест

Изпълняващият длъжността кмет на Куклен Костадин Павлов и пловдивската бизнес дама Надежда Минчева бяха пуснати под домашен арест от Пловдивския Апелативен съд днес. Павлов е обвинен в търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение и приемане на два подкупа на обща стойност 4200 лева, за да помогне на Минчева да спечели обществената поръчка за доставка на хранителни продукти за детската градина и домашния патронаж в града. Срещу бизнес дамата пък са повдигнати обвинения в даване на двата подкупа.

Двамата обжалваха първоначално постановените им от Окръжния съд преди седмица мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Според прокурора от Апелативна прокуратура Огнян Урбалов обвинението срещу двамата предстои да бъде прецизирано. Той обясни, че на практика общетвената поръчка е била купена, а офертата, подадена от Надежда Минчева – подменена в последния момент. Първоначално бизнес дамата подала друга оферта, но документите, внесени от втората фирма, участник в търга за доставка на хранителнипродукти, били отворени предварително. Оказало се, че конкурентът е предложил по-ниска цена от Минчева и тя, чрез посредник успяла да подаде по-изгодна оферта, с което спечелила обществената поръчка.

Според първоначалното обвинение, Минчева веднъж дала подкуп от 3000 лева на временния градоначалник, за да извърши престъпление по служба, а впоследствие го подкупила с още 1200 лева, за да упражни влияние върху един от членовете на комисията, която определяла победителя.

Мярката се гледа при затворени врати заради употребата на специални разузнавателни средства по време на разследването.

Съдът прецени, че няма реална опасност Минчева и Павлов да извършат ново престъпление, затова постанови „Домашен арест” и за двамата.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомням, че това не е първият кмет на Куклен, обвинен в злоупотреба със служебно положение във връзка с обществени поръчки. Преди 2 години избраният кмет на община Куклен Димитър Сотиров и неговият заместник Иван Апостолов бяха отстранени от длъжност и обвинени в длъжностно присвояване. Делото срещу тях продължава и в момента.

kuklen

Подобни статии

Top