Дофинансират 34 маломерни паралелки в Асеновградско

Дофинансират 34 маломерни паралелки в Асеновградско

34 ще бъдат тази година маломерните паралелки в община Асеновград, реши Общинският съвет. Съветниците гласуваха да бъде отпуснато необходимото дофинансиране за тези класове. Около 30 хиляди лева ще даде Общината за по-малките паралелки.

Между 7 и 17 ученици ще има в маломерните паралелки в асеновградските училища, съобщи директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Асеновград Величка Стойчева. Необходимият стандарт за такива класове е 18 ученика.

По думите на Стойчева приемът след седми клас в пловдивските училища е изключително много завишен. Това е причината една голяма част от асеновградските деца да предпочетат да учат в големия град или да се запишат в асеновградски средни училища, които имат прием след седми клас. Така остават много малко осмокласници.

Тенценцията през последните три-четири години е все повече училища в самия Асеновград да сформират маломерни паралелки, докато преди това те са били основно по селата.

Тази година нестандартни класове ще има в СОУ „Кирил и Методий“, ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Ангел Кънчев“, а също и ОУ „Панайот Волов“ в Долни Воден.

Най-голям брой маломерни паралелки – 8 – ще има за поредна година в ОУ „Климент Охридски“ в село Златовръх, следвано от училището в Мулдава.

 

 

Подобни статии

Top