До основи е изгоряла старата баня Орта мезар (СНИМКИ И ВИДЕО)

До основи е изгоряла старата турска баня Орта мезар, която се намира на ъгъла на булевардите „Шести септември“ и „Руски“, видя репортер на DCNEWS. От покрива – на площ 160 кв. метра не е останало нищо, изгорели са и всички мебели, които са се намирали вътре.

От години банята е приватизирана и в нея имаше мебелен магазин. При пожара са изгорели напълно 50 броя различни видове мебели, оцеляли са матраци в сервизните помещения на сградата. Те обаче едва ли могат да се използват, тъй като са напоени с вода и дим. Спасени бяха и документи на собствениците. Много папки с документация бяха изнесени от сградата от работниците.

Пет екипа са гасили пожара, лумнал снощи около 23.00 ч. Първото обаждане за буйния огън в центъра на Пловдив е било на тел. 112 от съседи и гласяло, че гори покрива на сградата. Впоследствие са се обадили и много други хора, тъй като пожарът е бил огромен и заревото се е виждало от различни краища на квартала.

Повече от 12 часа – до 11.00 ч. два екипа на пожарната дежуреха на място, за да не тръгне отново огъня. Вътре, в самата сграда, останките от мебелите и покрива все още тлеят на места. Пожарникари разчистваха остатъците, за да може да погасят напълно огъня. Според някои от огнеборците димът, който се стеле в напълно изгорялото помещение е всъщност изпарения.

На място дознатели описваха щетите. „Все още не е ясна причината за пожара, може да бъде късо съединение, но може да е и хвърлен фас“, коментираха пожарникари и един от общите работници. Спасени са околните сгради, тъй като във въздуха са хвърчали огнени искри.

Сградата, която се намира срещу Централния обреден дом на младоженците се води на адрес площад  „Цар Калоян” 1. Тя е архитектурен паметник на културата и през 80-те години е била известна като баня „Чайка”.

След промените тя е била приватизирана от бизнесмена Радослав Бозуков, собственик и на хотел „Лайпциг“. Ползвана е била от наематели.

По време на огнената стихия токът в целия район около Орта мезар бил спрян. Екипи на EVN са пристигнали на място, за да изключат електричеството, тъй като така се гарантира безопасността на пожарникарите.

 

Подобни статии

Top