До сряда разчистват свлачището на пътя Асеновград-Смолян

Очаква се до сряда да бъде разчистено свлачището, което блокира главния път Асеновград-Смолян в района на Юговското ханче. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Свлачището е огромно. Над 10 000 тона достига скалната маса, която трябва да бъде почистена. Отделни скални отломки достигат тегло 80 тона. Всички те трябва да бъдат разбити, за да може да се разчистят. В същото време скалата е мраморна и много трудна за работа, обясни Павлова.

Тя добави, че за последните 24 часа в района на пътя се е активизирало още едно свлачище, а по обходния маршрут – пътят Смолян-Девин-Кричим са регистрирани още две по-малки, които са разчистени. Лиляна Павлова посочи, че по предварителна оценка за аварийното укрепване на опасните свлачища, които са около 40, по направленията Смолян-Асеновград и Девин-Кричим са нужни над 17 млн. лв.

„За решаването на проблема с крайпътните свлачища ни е нужен огромен финансов ресурс. Това са огромни средства. Над 300 млн. лева са изчислени, за да можем да обезопасим, да се направят трайни, решаващи проблема неща. В момента правим всичко възможно с това, което разполагаме и работим аварийно, но трябва да вземат мерки малко по-малко, защото години наред нищо не е правено“, каза Павлова.

Министърът предрече, че тепърва предстоят проблеми със свлачищата, които ще дойдат с валежите и снеготопенето. От началото на годината до момента се регистрирани 26 нови свлачища, а броят на старите е 1851. В тази връзка страната ни ще разчита и на нови помощи от европейския фонд „Солидарност“.

В сряда на Министерски съвет ще бъдат представени разчети за направените до момента разходи за справяне с бедствието. „Ще направим всичко възможно да подкрепим общините, Агенция „Пътна инфраструктура“ и останалите служби, които направиха извънредни разходи за справяне с бедствието от последните дни“, категорична бе министър Павлова. По думите й в спасителните акции в Южна България са се включили минимум 6 000 души.

 

Подобни статии

Top