До 8 автопатрула ще проверяват шофьорите по празниците в Пловдив

6 до 8 автопатрула на сектор “Пътна полиция”  ще се грижат ежедневно по празниците за осигуряване на безопасността на движението и контрола на водачите в  Пловдив, съобщиха от ОД на МВР. Във връзка с празничните и почивни дни, с цел обезпечаването на добър обществен ред и сигурност на гражданите, от дирекцията ще бъдат предприети необходимите мерки.

Създадена е организация за повишено полицейско присъствие, за регулиране и облекчаване на движението по пътищата, по които се очаква най-голямо натоварване – входно-изходните артерии на град Пловдив. Създадена е организация за насищане със сили от “Пътна полиция” на районите около хипермаркети и търговски зони с оглед недопускане на неправилно паркирани и затрудняващи движението МПС, както и ръчно регулиране на транспортните потоци за осигуряване на бързо придвижване на участниците в движението.

Ще се провеждат и специализирани операции за установяване водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол и упойващи вещества. Проверките ще бъдат извършвани и в районите около питейни и увеселителни заведения във всички части на денонощието.

Извършени са проверки по опорните пунктове на пътноподдържащите фирми, относно готовността им за осигуряване на нормални условия за придвижване в случай на усложняване на пътнотранспортната обстановка при снеговалеж и поледици. Осигурена е необходимата техника и инертни материали за зимното поддържане на пътищата.

Осигурени са необходимите дежурни полицейски сили за своевременното въвеждане на временна организация на движението при влошена метеорологична обстановка, както и за контрол над водачите за движение с неподготвени автомобили, за стриктно спазване на въведените временни забрани и ограничения, особено в подходите към рисковите участъци.

Полицията има готовност за въвеждане временна организация на безопасността на движението при очакван интензивен пътникопоток и при евентуално усложняване на метеорологичната обстановка.

Засилва се превантивния контрол от страна на пътна полиция, както на водачите на МПС, така и на пешеходците. В районите на питейните заведения водачите ще бъдат подлагани на проверки за употреба на алкохол, наркотични или други упойващи вещества.

От полицията напомнят, че по Коледните и Новогодишни празници значително се увеличават предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия във връзка масови пътувания през почивните дни. Увеличава се интензивността на движението както в населените места, така и по пътищата от републиканската пътна мрежа, особено тези, водещи към курортните комплекси. Затова полицейската дирекция призовава водачите на автомобили да предприемат пътуване единствено с изправни и подготвени за движение в зимни условия автомобили, да спазват правилата за движение, да не предприемат рискови маневри, да проявяват търпимост при очакваните затруднения в трафика както в населените места, така и по републиканските пътища.

 

Подобни статии

Top