ДПХ представя магична пачуърк техника

В края на всяка година събираме парчетата си от дни пълни с успехи, с битки, спомени. Да събираш, да залепваш са тайнствени занимания. А в тайнствата винаги има приказност. В света на една невероятна магия ще ни потопят няколко дами – приложнички от Унгария. В навечерието на Коледните и Новогодишните празници Дружеството на пловдивските художници /ДПХ/ и Унгарски културен институт подаряват на пловдивчани изложба пълна с добро настроение.

Откриването на експозицията ще бъде на 2 декември от 17:00 ч. в галерия „Пловдив“ – Общински съвет. Официалната церемония ще бъде в присъствието на г-н Дончев – Директор на Унгарски културен институт и Председателя на ДПХ – Снежана Фурнаджиева.

Изложбата пачуърк – „Дебрецен, градът на цветята” представя различни творби на жени от всички краища на Унгария, които членуват в унгарската гилдия по пачуърк.

Сдружението съществува от 1989 г., а до момента е разпространено в 8 региона с около 60 активни групи. Всяка година различните региони организират срещи, в рамките на които обменят опити и показват новите си творби или шият с благотворителна цел. Запазвайки традициите на предишните работилници, новите членове ушиват парче с размери 20х20 см. Съставената от отделните блокчета огромна „Визитна картичка на работилницата“ представя всички членове на организираните събития в страната. От лятото на 2004 г. работилницата е член на Европейската куилт (пачуърк) организация (EQA). От самото начало на създаването си Сдружението счита за важна цел да осигури възможност за преквалификация и усвояване на нови техники на членовете си. Редовно организират курсове в най-различни населени места в страната. Много са популярни летните лагери с продължителност от няколко дни или седмици, в които се научават новите методи.

Експозицията ще продължи до 10 януари.

 

Подобни статии

Top