Драмата възкръсва за юбилейната „Сцена на кръстопът“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Чисто новата сцена на Драматичния театър в Пловдив ще посрещне първите си зрители през септември по време на 20-ото юбилейно издание на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“, стана ясно по време на посещението на министъра на културата Вежди Рашидов днес.

Завесата на театъра ще бъде вдигната с две постановки – „Възвишение“, при репетициите на която се случи пожарът, и „Вълци“. В ремонта на Драмата са вложени 3,2 млн. лева без ДДС, от които 30 на сто са за строителните дейности, а останалите – за техника.

По думите на директора на театъра Кръстьо Кръстев работата върви трудно, но ползотворно. Обновени са всички важни системи, които ще се управляват от дигитализиран център с джойстик.

Сцената е оборудвана с горна и долна механизация, осветлението ще е най-модерното в страната, озвучителната система също ще е на най-високо ниво, монтиран е и нов асансьор.

„Преди две години дадохме дума, намерихме средства и виждаме, че нещата вече се случват“, каза след инспекцията на ремонта министърът на културата Вежди Рашидов. Според него най-важното е реконструкцията да е качествена, за да е доволен не само екипа, но и Негово величество зрителят.

„Младините ми минаха в Пловдив и театъра, в компанията на Георги Божилов – Слона, Начо Културата, Катя Паскалева. Това са все хубави спомени от младите ни бохемски години. Важното е, че едно нещо, което беше само сажди и пепел, днес се материализира, и то в един много добър вид“, допълни Рашидов.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, откриването на сградата на театъра идва в най-подходящото време, защото сцената ще бъде една от ключовите за 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

Какво още каза градоначалникът, вижте в следващото видео:

 

Подобни статии

Top