Дребчев убит заради вносно олио - DC news

Дребчев убит заради вносно олио

Дясната ръка на изчезналия миналата година бизнесмен от Съединение Георги Тучев е бил премазан вчера от кон, стана ясно днес в Пловдивския окръжен съд. В съда за пореден ден се извършват разпити на свидетели по делото за убийството на митничаря Георги Дребчев.

57-годишният Георги Шумански обяздвал вчера буен жребец в двора на фирма „Готмар“, собственост на бизнесмена Тучев, който в момента не е в България. При обездката животното хвърлило от гърба си ездача, който паднал на земята, а върху него се стоварил и конят. При падането Шумански загинал на място.

На делото днес бяха оповестени показанията на таен свидетел, който бе разпитан пред съдебния състав по-рано сутринта в ОДМВР – Пловдив. В тях той твърди, че именно Тучев е поръчал убийството на митничаря Георги Дребчев заради вносно олио, за което е трябвало да бъде избегнато плащането на ДДС.

Според показанията на този свидетел килърът Божидар Атанасов лично му е казвал, че е ликвидирал Дребчев. Пред него той заявил: „заради един мръсник митничар се вдигна толкова много шум и ровят много, все едно президента съм утрепал“.

Според 011 причината била някакъв чужденец от албански произход, който имал съвместна фирма с бизнесмена Тучев. Албанецът внасял олио от Македония, а имало уговорка с митничаря, като дойде олиото да бъде не в бутилки, а в цистерни, като така се избягвало ДДС.

Според тайния свидетел известно време преди това килърът му казвал, че смята да отвлече албанеца и да му иска откуп към 300-400 хиляди лева. Впоследствие обаче Атанасов променил намеренията си. 011 обяснява също, че подсъдимият е проявявал интерес към оръжията, купувал и продавал оръжия незаконно.

В показанията на тайния свидетел става дума и за Ангел Личканов. Той бил близък приятел на Божидар Атанасов и двамата се занимавали с незаконни неща.

Иван Шиеков, който бе разпитван вчера, също бил приятел на подсъдимия.

Тайният свидетел разказва, че в отношенията между албанеца и  Готмара /Георги Тучев/ се намесил и Дребчев. Божидар Атанасов му разказал, че митничарят не си бил изпълнил задълженията и от това му се влошили отношенията с Тучев. Заради това Иван Карабелов /другият подсъдим по делото за убийството на митничаря/ взел пари от Тучев и ги дал на Божидар, за да убие Дребчев, като така е изиграл ролята на посредник.

Никъде в разпита на този свидетел не фигурира името на покойния кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който според прокуратурата поръчал убийството на Дребчев заради пратка с наркотици.

На делото днес, след като бяха прочетени писмените показания на свидетел 011, майката на жертвата – Стоянка Дребчева се разплака. Наложи се тя за малко да напусне заседанието.

Разпитите продължават и утре.

Подобни статии

Top