Древна страноприемница до Понеделник пазара? /СНИМКИ/

До края на годината археолозите ще приключат разкопките на терена до Понеделник пазара, закупен преди 11 години от частен инвеститор. Проучванията продължават вече 7 години върху площ от 7 и половина декара. До момента са направени уникални находки. Предстои някои от тях да бъдат експонирани в частния комплекс „Централ – Пловдив“, който ще бъде построен на същото място.

При археологическите проучвания са намерени предимно жилищни сгради. Намерен е и храм-пантеон, който засега е единствен в България, посочи ръководителят на обекта Женя Танкова. В момента се разкрива масивна сграда с прецизен градеж, четири входа и много луксозен интериор, за която се предполага, че е била хан на два етажа.

„Освен това помещение, което е със стенна мазилка – хоросанов под, което си е един луксозен интериор, две от помещенията са с тухлен подове, които водят към тази сграда, а страничните помещения, които през предните години сме открили имат стопански характер”, обясни археологът Женя Танкова.

Разкопките се финансират от собственика на терена Димитър Георгиев. Той възнамерява да построи на мястото сграда с хотелска и търговска част, паркинг и атриум, където да бъдат изложени находките. Ще бъде изградена и връзка със Старинен Пловдив.

По закон находките са държавна собственост, но Министерството на културата е изпратило комисия на 6-тата година от началото на разкопките. Всички предписания са изпълнени. Очаква се нова инспекция, след която да се даде зелена светлина на строителството.

 

Подобни статии

Top