Древни подправки и домашен хляб дегустират в Стария град (СНИМКИ)

Традиционни български вкусове по автентични рецепти представиха майстори от цялата страна на Есенния панаир на занаятите в Пловдив. Ароматни подправки, домашни сладкиши и соленки, различни видове лютеница, колбаси и хляб привличаха жители и гости на града под шатрите, разположени на Лапидариума в Стария град.

Под една от пъстрите шатри откриваме подправката „гюлбюл“, която носи старобългарското име на розмарина. Преди повече от два века хората са я използвали за направата на различни отвари. Съвременното приложение на гюлбюла е за подправяне на печени картофи, салати, риба и дори паста.

Всеки днес можеше и да дегустира нашенските вкусотии. Майсторите с усмивка предлагаха таратор, ръчен хляб с няколко вида лютеница, бабек, луканка и пчелен мед.

Архитектурният резерват „Старинен Пловдив“ за четвърта поредна година е домакин на най-цветното и творческо събитие в града под тепетата. Панаирът на занаятите откриха председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева, зам.-кметът Стефан Стоянов и директорът на Старинен Пловдив Амелия Гешева.

В продължение на три дни в Стария град повече от 50 майстори ще демонстрират занаятите си пред публиката. Кулминация в тазгодишното издание е пленерът по плъстене край Лапидариума.

Подобни статии

Top