Дрезденски щолени на немския коледен базар в Пловдив (СНИМКИ)

Коледни щолени направо от Дрезденска пекарна, вурстчета, греяно вино и ръчно изработени играчки са само част от атракциите, които ще очакват пловдивчани от събота на четвъртия поред немски коледен базар. По традиция дървените къщички изникнаха на площада пред община Пловдив. И тази година освен чисто комерсиалния характер, базарът ще има и социална функция – предвидени са доста благотворителни инициативи.

С бързи темпове работници издигнаха десетте дървени къщички, които и тази година ще помогнат за доброто коледно настроение на пловдивчани. Автентична близка до типичните немски коледни базари, ще зарадват пловдивчани.

„Като всяка година ще има типичните немски сладкиши – щолени, много вкусния немски марципан, ще има греяно вино, за любителите на нормалното вино, ще има българско червено вино. Ще има много красиви коледни играчки, ръчно изработени дървени, които са уникални“,  обясни координаторът Росица Борисова.

И тази година на базара са разположени традиционните бъчви, които ще служат за масички, ще има и сцена, на която дядо Коледа ще радва децата всеки ден от 17 часа, а в събота и неделя – два пъти дневно. Предвиждат се също представления на кукления театър.

По традиция на базара ще има социална къщичка, в която са предвидени много благотворителни инициативи.

„Тази година при нас се включват фондация за деца с онкохематологични заболявания, фондация за деца и млади хора с диабет, ще се включи специално едно асеновградско училище, които ще събират парички за тяхната преподавателка Люси, която се бори с тежко заболяване, дом „Олга Скобелева”, допълни Росица Борисова.

Базарът ще бъде открит на 28 ноември от 11.00 часа от кмета на Пловдив Иван Тотев и германския консул в града под тепетата Марияна Чолакова. Лично дядо Коледа ще дойде да поздрави пловдивчани и да вдигне наздравица с греяно вино, предвидена е и празнична програма.

Това ще бъде първата инициатива от празничната коледна програма на общината. Официално тя ще стартира със запалването на светлините на коледната елха на 1 декември от 18:00 часа.

 

Подобни статии

Top