Дронове над Пловдив от днес (ПРОГРАМА)

36  филма, заснети от дрон, ще бъдат показани в Пловдив този уикенд. Това ще се случи по време на Първия международен дрон фест в България – DroneUP International Film Festival, който ще се проведе днес и утре на Римския стадион в Пловдив.

Най-зрелищните и креативни филми, снимани с дрон от цял свят, дело на дронисти-ентусиасти от 32 държави на 5 континента, ще бъдат показани на античното съоръжение, като входът за пловдивчани е свободен.

Идеята на първото издание е да се поставят основите, така че фестивалът да се превърне в традиция. Самият фест е първи за България, но и втори в света, тъй като подобен фестивал има в само в Ню Йорк, като през март тази година е било неговото второ издание.

Подадените заявки за DroneUp IFF 2016 са над 80. От тях, международното жури е избрало 36 късометражни филма, които се борят за наградите в 6 тематични категории: Природа; Град и архитектура; Култура и спорт; Пътуване; Екстремно и диво; Разказ и история, включително и категория, която е специализирана за България и български дронисти.

Председател на 5-членното жури е големият български аниматор Златин Радев, номиниран за награда „Оскар“. В журито участват също представители на Дания и САЩ.  Изискването за филмите е да не надхвърлят 6 минути и поне 50% от късометражните ленти да са заснети от въздуха.

Специални гости на фестивала са изключително популярни дрон-творци от Дания, САЩ, Австралия, Великобритания, Косово, Турция и други.

Наградният фонд е на стойност над 12 хиляди долара, като във всяка категория ще бъдат наградени първите трима участници. Спонсори са европейски компании за производство на дронове, като наградите са предимно предметни – от дронове, до приспособления за тях.

Програмата в двата поредни дни включва както прожекции филмите, така и много музика с пловдивския DJ Skill и световния шампион по бийтбокс Skiller, танци и изпълнения на живо в различни жанрове.

Организаторите още държат в тайна и изненадата, която са подготвили за публиката на самото откриване тази вечер, в 19.30 часа. Казват, че ще бъде нещо невиждано, което не е правено и разбира се, ще бъде заснето с дрон. Ще бъде излъчен и впечатляващ филм за Пловдив.

Тайна е и статуетката – награда, изработена от столичен екип скулптори по идея на организаторите.

И като типичен фестивал на дронове, над Главната ще се реят много и различни модели от тези летателни апарати.

Ето и програмата на фестивала: 

Петък, 19 август
Елате и станете част от една незабравима вечер!

19:30 – Очаквай неочакваното
19:45 – Дрон шоу ft. DJ Skill & други
20:30 – Прожекции и изненади

Събота, 20 август 

20:00 – Дрон демонстрации
20:30 –  Прожекции и изненади ft. Skiller & други
22:30 –  Дронпарти

Снимка: droneup-iff.com

Подобни статии

Top