Дрон ще пази 19 пловдивски села от крадци и пожари

dron-ivanov-trud

Община „Марица“ се сдоби с чисто нов дрон, след като спечели европроект за противопожарна безопасност по Програмата за развитие на селските райони на обща стойност от 100 000 лв.

С него ще се пазят горите от пожари, а така също къщите и нивите на хората в 19 пловдивски села на територията на община „Марица“ от крадци и разбойници.

Високотехнологичното устройство, което е последен писък на техниката, може да се издига на височина до 600 метра, да прави снимки и да извършва видеонаблюдение. С малката бяла летателна машинка ще работят двама служители на община „Марица“, които в момента карат обучителен курс.

„Не може да не съм горд, че нашата селска община е първата у нас, която ще разполага с най-модерна техника за наблюдение от въздуха и заснемане. Не сме дали дори и стотинка за дрона, но ако този пилотен проект се окаже успешен, наесен ще инвестираме пари за закупуването на още 1-2″, коментира кметът Димитър Иванов, който е и зам.-председател на ПП „Обединени земеделци“.

В сумата от 100 000 лв. освен самия дрон включва изграждане на 2 наблюдателни кули в горските масиви край село Маноле, специално оборудване и противопожарно облекло за двама души, лаптоп, 5 бинокъла с много добра резолюция и др.

„Техническите параметри на дрона са толкова добри, че с тях спокойно можем да покриваме цялата община с площ от 342 кв.км. при евентуални пожари, бедствия, както и да сме в помощ с него на полицията при разкриването на кражби“, твърди пиарът на община „Марица“ Христо Андреев, шеф на Съюза на мелничарите в България.

Близо 1500 рокери от цяла България се изсипаха през уикенда на територията на община „Марица“ за традиционния събор на мотобратството в местността „Синята вода“ между селата Калековец и Стряма.

Той бе открит от поп Станчо и от кмета на „Марица“ Димитър Иванов, който пристигна яхнал мощна японска машина.

Източник: trud.bg

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top