ДСБ: Кой ще понесе отговорност за проваления транспортен проект?

Организацията на ДСБ в Пловдив ще сигнализират управляващият орган на ОП „Регионално развитие”, който е на подчинение на МРРБ заради нередностите около Транспортния проект, съобщиха днес ген. Атанас Атанасов и градският лидер на партията Йордан Иванов.

Проектът трябваше да стартира на 31 декември 2015 година, последваха няколко отсрочки и последното обещание на общината беше, че ще заработи на 30 септември. Парите са платени, а работата не е свършена. Община Пловдив е ощетила пловдивчани, като е разплатила сумата от почти 8,2 млн. лева за проекта без фирмата да си е свършила работата, припомни Йордан Иванов.

По думите му до момента никой не е поел отговорност за това, че проектът не функционира. Още през юли предупредихме, че ако никой не понесе отговорност за тези груби нарушения, ще сигнализираме институции на национално ниво, пред които проектът е отчетен, за да разберем кой носи отговорност, допълни той.

В декларация на партията се настоява, общината незабавно да изисква от фирмата-изпълнител гаранционно да отремонтира системата, след като вече е признала работата за свършена. Според градския лидер на ДСБ такава възможност съществува в договора между общината и изпълнителя.

Публикуваме и пълния текст на декларацията:

Декларация на ДСБ

относно: Провала на транспортния проект в гр. Пловдив

През Юли месец тази година ние сигнализирахме публично за три груби нарушения от страна на община Пловдив:  

1. Община Пловдив е ощетила пловдивчани, като е разплатила сумата от почти 8 200 000 лв. за транспортния проект без фирмата изпълнител да си е свършила работата (в нарушение на договора).  

2. Общината си е вързала ръцете като е подписала документи за свършена работа, и сега не може да иска неустойки от фирмата изпълнител в размер на близо 82 000 лв. на ден (общо почти 5 000 000 лв.). 

3. Общината е излъгала държавата, като е подала официална информация, че целият договор е изпълнен в срок и пълен обем.  

Призовахме ръководството на общ. Пловдив да каже кой е подписал протоколите и е извършил плащането към фирмата, щом работата не е била свършена? Попитахме кой ще понесе отговорност? До момента имаме редица отсрочки от страна на ръководството на общината и уверения, че някога проектът ще заработи, но до момента никой не е поел отговорност. Почти една година след като проектът трябваше да е приключен, парите са платени, а работата не е свършена.   След нашата позиция от юли месец, ръководството на общината увери обществеността, че проектът до 30.09. ще заработи. Но общината отново излъга пловдивчани – проектът още не е пуснат в експлоатация. 

Още тогава предупредихме, че ако никой не понесе отговорност за тези груби нарушения с парите на пловдивчани, ние ще сигнализираме институциите на национално ниво.  

 Ние от ДСБ ще сигнализираме компетентните институции, пред които проектът е отчетен, за да разберем #КОЙ носи отговорност.

Пловдивчани имат право да знаят истината за транспортния проект! 

 След като общината вече е признала работата за свършена и е изтъргувала интереса на пловдивчани, единственото решение е общината незабавно да изиска от фирмата изпълнител гаранционно да отремонтира системата! Тази възможност съществува в договора между общината и фирмата. 

Подобни статии

Top