ДС за методите на Нешка Робева (ДОКУМЕНТИ)

Държавна сигурност е знаела за проблемите в Българската федерация по художествена гимнастика през втората половина на 80-те години на ХХ век, предизвикани от методите на работа на тогавашния треньор на националния отбор Нешка Робева, съобщава kmeta.bg.
Това става ясно от строго секретен документа на оперативен работник от Шесто управление на ДС, обезпечаващ националния отбор по художествена гимнастика във ФРГ през ноември 1988 година.

В строго секретния си рапорт до началника на отдел 09, отговарящ за средствата на масова информация и спорта на Шесто управление на Държавна сигурност, капитан Сашо Николаев от отдела описва „враждуващите групировки“ на Нешка Робева и Мария Гигова, в основата на което е случаят с националната състезателка Бианка Панова (вдясно на снимката, до нея – Робева), едно от „Златните момичета“ на българската художествена гимнастика.

Преди три години Панова издаде мемоарната книга „В името на голямата цел – зад кадър“, където описва психическия и физически тормоз, който й е бил упражнен от треньорката Робева.
В документа на ДС се потвърждава отношението на Робева, което е било достояние на останалите треньори по художествена гимнастика.

Според доклада на оперативния работник бюрото на федерацията е заседавало специално за обсъждане на методите, прилагани от Нешка Робева, която обаче не се явила на него.
Две от състезателките са потвърдили, че са малтретирани по време на тренировки от Робева. Последната от своя страна поискала състезателките да потвърдят казаното от тях пред бюрото, което те направили. В резултат на това „Робева се афектирала много и ги спряла от пътуването“, посочва оперативният работник, като отбелязва още, че „вероятно тези състезателки няма да бъдат включени повече в националния отбор“.

Отношенията между Бианка Панова и Нешка Робева по това време толкова са се изострили, че по време на една от тренировките Робева ударила шамар на състезателката, е отбелязано още в документа.

„От водените разговори е видно, че обстановката в българската федерация по художествена гимнастика е станала преди всичко арена на уреждане на лични взаимоотношения, което води и ще доведе до подковаване на авторитета на България“, коментира в заключение оперативният работник.

Снимки: kmeta.bg

Подобни статии

Top