„Дуенде“ носи духа на танцовото изкуство в Пловдив (СНИМКИ)

Едва ли има човек, който да не се е убедил поне веднъж в магията на танцовото изкуство. Освен източник на красота, хармония и положителни емоции, танците помагат за по-дълбоко вглеждане в себе си, както и за изваждане на цялото натрупано напрежение през деня.

„Дуенде“ е едно от малкото в Пловдив танцови студиа за съвременен танц и класически балет. Идеята се ражда преди пет години, когато Елена Здравкова и съпругът й Ивайло Иванов решават да се занимават сериозно с популяризирането на съвременния танц в града под тепетата. Тогава двамата гледат хореографии на испанеца Начо Дуато, това им дава кураж да се осмелят да започнат и непрестанно да се учат и се усъвършенстват.

Както всяко начало, и това на „Дуенде“ е било трудно, тъй като много малко хора в града под тепетата са обърнати към този вид изкуство. Вече няколко години Елена и Ивайло правят всичко по силите си, за да създадат качествен продукт, който да представят на публиката и така да я убедят в магията на съвременния танц.

До този момент студио „Дуенде“ има три авторски танцови спектакъла. Те се различават много един от друг, но въпреки това са обединени от една обща тема – тази за пътя, без това да е било предварително поставена цел. Първият е осъществен през 2013 г., носи името „Пътят – Следата“ и представя различни моменти от пътя, който всеки от нас изминава през живота си.

Вторият спектакъл „Монолог за двама“ излиза на бял свят през 2014 г. и в него става въпрос за пътя на любовта, както и въпросите, които всеки си поставя по време на осъществяването й. Третия спектакъл е озаглавен „Така близо“ и представя пътя към себе си – това, което търсиш, препятствията, през които минаваш и победите, които си успял да извоюваш.

Техниките, които използват в „Дуенде“, са доказани в световен план, използват се принципи и системи, създадени от основоположниците на съвременния танц. Преди броени дни Елена завършва магистратура по „Съвременни танцови техники“ в АМТИИ – Пловдив. Специалността е съвсем нова и пловдивчанката признава, че вече прилага наученото в работата си. Изключително доволна е от професионализма на преподавателите, от самия процес на обучение и вярва, че това ще мотивира все повече хора да се занимават сериозно с танци.

Вече трета година „Дуенде“ участва в Мeждународния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“, което е голямо постижение, тъй като там на една сцена се събират признати творци от цял свят.

Студиото е активна част от културния живот на Пловдив със собствени и съвместни танцови проекти, организира поредица от уъркшопи в областта на съвременния танц, импровизацията и танц театъра.

Елена и Ивайло работят и с много талантливи млади хореографи не само от Пловдив, но и от цялата страна. Една от тях е  Деница Гергиникова, която в работата си използва различни техники и умело ги комбинира с видовете жанрове. Друг професионалист, с който се сработват чудесно, е Живко Желязков от Дерида денс център – София, с когото осъществяват съвместен проект в рамките на „One architecture week“ през октомври 2014 г. а  през януари 2015 г. провежда уъркшоп в залата на „Дуенде“.

Елена споделя, че има доста хора, които посещават студиото и искат да се занимават с танци било професионално или просто за удоволствие. Факт е, обаче, че магията на изкуството завладява и децата, и възрастните.

В работата с различните възрастови групи се залага много на психологическото изживяване. По думите на Елена чисто технически може да се справи всеки, но за срещата със съвременния танц, човек трябва да има достатъчно натрупан чисто житейски опит. Затова и заниманията специално по съвременен танц са за възраст над 18 години.

Една от следващите цели на Елена и Ивайло е да открият специална група „танците като терапия“. Магията на танцовото изкуство помага не само да се отърсиш от натрупаното напрежение, но и да се вгледаш дълбоко в себе си.

В работата си с групите, в „Дуенде“ често използват различни танцови форми, както и основните принципи на  контактната импровизация. По този начин се изважда напрежението, събужда се вътрешната енергия и се тества доверието между участниците и те откриват за себе си много нови и неподозирани до този момент неща.

С групата „ Танцът като терапия” хореографите смятат да използват различни импровизационни техники, както и  принципа на плейбек театъра, в който един от присъстващите разказва своя история, а след това друг трябва да я пресъздаде с помощта на танцови движения.

Основен приоритет на танцовата школа е работата с децата. Целта на обучението е на първо място създаване на добра двигателна култура и възпитаване на позитивно отношение към изкуството. Използват се  съвременни техники и танцова методика, съобразена със световните тенденции и класически традиции.

Елена признава, че времето преди премиерата на нов спектакъл никога не стига, тъй като всеки един от танцьорите има и друга професия. Самата тя започва да танцува доста късно – на 24 години, а през 2005 г. за пръв път участва в голям спектакъл. Въпреки това и до ден днешен има огромна сценична треска преди всяко излизане на сцена.

Елена и Ивайло смятат да кандидатстват и по различни чужди проекти, тъй като самофинансирането е трудно, а възможностите, които се откриват пред професионалистите са много и разнообразни. Двамата силно вярват, че съвременният танц има бъдеще в Пловдив и, че скоро ще достигне световните величини.

Подобни статии

Top