Дупнишките лихвари давали заеми на себе си - DC news

Дупнишките лихвари давали заеми на себе си

200 хиляди евро /близо 400 хиляди лева/ е най-големият депозит в Дупнишката популярна каса, съобщи днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Парите са били депозирани от италиански вложител. Общо 227 души са изгорели с различни суми, които са депозирали в касата, като за 43 от тях са доказани 1,5 милиона лева, а сумата, събрана от всички депозити била в размер на 4,5 милиона. Хората били полъгани да внасят спестяванията си заради обявената от кооперацията лихва в размер на 14-18%.

Дупнишките измамници давали и кредити срещу висока лихва. Най-вече на себе си. Част от кредитите председателят на кооперацията Георги Близнаков и съпругата му Ивона, която била касиер, дали на сина си Сотир, а друга на себе си. Лихвата и тук била много висока – между 18 и 20%. Освен това те са поискали несъстоятелност на дружеството за това, че не могат да изплатят задълженията към кредиторите си – т.е. на себе си, а след като Пловдивският окръжен съд е обявил несъстоятелността, са посочили, че нямат 600 лева, за да назначат синдик.

Аферата с Дупнишката популярна каса, за която DCNEWS вече писа, тръгнала преди повече от 10 години. Тогава тя била регистрирана като кооперация, но впоследствие законът забрани подобни финансови структури. Въпреки това кооперацията продължила да работи и събира депозити абсолютно незаконно от 2007 година досега – периодът, разследван от прокуратурата, поясни окръжният прокурор.

През февруари-март 2016 година председателят Георги Близнаков прехвърлил дейността на касата в Пловдив на адреса на Домостроителния комбинат – на бул. „Цариградско шосе“. Но офиси там не е имало, установили разследващите. Въпреки това именно в НАП – Пловдив е подадена последната данъчна декларация на дружеството за корпоративно подоходно облагане. След разследване на данъчните, в икономическа полиция срещу Близнаков е било образувано досъдебно производство за укриване на данъци в големи размери – за над 135 хиляди лева. Текстът  от Наказателния кодекс предвижда от 3 до 8 години затвор и конфискация на имуществото за това престъпление.

Пловдивската прокуратура информира за Дупнишката популярна каса

След като започнали да постъпват жалбите в прокуратурата, една от тях стигнала и до Върховната касационна прокуратура, съобщи Попов. Оттам разпределили делото в Пловдив, където е извършено последното престъпление – данъчното, въпреки че самата каса била ситуирана в Дупница. Местните окръжни магистрати започнали да разплитат схемата, но решили да действат по-конспиративно, за да дадат възможност на Близнаков и съпругата му да се издадат сами. И това наистина станало. Независимо, че обявили кооперацията в несъстоятелност, семейството продължили да набират депозити от лековерни вложители. Така капанът щракнал.

След съвместно съвещание с Дупнишката районна прокуратура, където също имало досъдебно производство заради жалбите на ужилените вложители, на 3 октомври били извършени арести в Дупница. Задържано било цялото семейство Близнакови – съпругът Георги, жена му Ивона и синът им Сотир. Впоследствие Сотир Близнаков бил освободен и привлечен като свидетел.

На съпрузите Близнакови е повдигнато обвинение за лихварство. В това обвинение на този етап влизат 43-ма души, като доказаните средства за 1,5 милиона лева. Ако бъдат признати за виновни Георги и Ивона Близнакови може да получат от 5 до 10 години затвор, глоба от 5 до 10 хиляди лева и конфискация на имуществото.

Меджувременно прокуратурата продължава да работи по случая, тъй като разпитите на останалите вложители все още текат.

Тепърва предстои да се установява защо при обявяването си в несъстоятелност касата не е разполагала с нито един лев и къде са отишли парите. „Имаме идея, но на този етап ще запазим мълчание“, коментира окръжният прокурор. Именно затова в момента разследващите събират доказателства, като евентуално на съпрузите Близнакови ще бъде повдигнато обвинение за пране на пари, както и за длъжностно присвояване.

Според магистратите има вероятност парите да бъдат върнати на изгорелите.

Разследващите сравниха Дупнишката популярна каса с пирамидите от 90-те години. По думите им дейността й е била абсолютно незаконна.

Семейството е задържано първоначално за 24 часа, а в момента – за 72 часа, с постановление на наблюдаващия прокурор Костадин Паскалев. Предстои да бъде внесено искане до съда за налагане на постоянна мярка „Задържане под стража“.

 

Подобни статии

Top