„Духовни маршрути в Пловдив 2024“ с два нови интересни маршрута

Из дебрите на пловдивската история, архитектура и изкуство

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на следващото пътешествие в света на историята, архитектурата, културата и изкуството на Пловдив, част от поредното издание на „Духовни маршрути в Пловдив 2024“. И през тази година „Духовните маршрути“ се провеждат на два етапа – през юни и през септември-октомври, когато всички желаещи ще имат възможност да се запознаят с нови и интересни теми, поднесени по увлекателен начин от най-добрите водачи.

Юнските маршрути започнаха с две интересни пътешествия с водач-археологът Мая Мартинова-Кютова, посветени на „Форумът на Филипопол“ и „Малката базилика и Източната порта на Филипопол“. Вторите два маршрута през юни, които предстоят на 15 юни и на 22 юни, са с водач д-р Стефан Шивачев – историк, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти.

На 15.06.2024 г., събота, в 10:30 ч. със сборен пункт: площад „Съединение“ започва маршрут „Пловдив по пътя към модерния свят“. По време на Освобождението през 1878 г. Пловдив е ориенталски град с население от около 33 000 жители. Само за 70–80 години градът преживява времето на своята модернизация и в средата на ХХ век вече е стохиляден град с приложен градоустройствен план, водоснабдяване, канализация, изградена индустрия, построени нови архитектурни ансамбли в централната градска част. Маршрутът ще бъде илюстриран със създадената в сградата на Регионалния исторически музей на площад „Съединение“ едноименна изложба с богат визуален материал и богати музейни колекции. Ще се акцентира на построените през тези десетилетия сгради, които и днес са важна част от архитектурното богатство на Пловдив и на тази плеяда от творци съзидатели като Люсиен Шевалас, архитект Йосиф Шнитер, десетките български архитекти, създателите на индустрията Магърдич Томасян, Пантелей Генов, Христо Сяров, Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер; на кметовете Христо Дюкмеджиев, Христо Г. Данов, д-р Иван Кесяков, Божидар Здравков.

На 22.06.2024 г., събота, в 10:30 ч. и сборен пункт Седмият хълм (в градинката зад Джумая Джамия) е началото на маршрут „Пловдивската възрожденска къща“. По време на Възраждането през ХІХ век на Трихълмието в Пловдив са създадени истински архитектурни шедьоври, чийто стил мнозина изследователи определят като български барок. Те са дело на български майстори самоуци, които нямат академично образование, но чийто творчески гений създава къщите на Димитър Георгиади, Андрей Недкович, Степан Хиндлиян, Балабановата, Чомаковата и др. Пловдивската симетрична къща стои в основата на цялостния архитектурно-строителен процес в българските земи през този период. Маршрутът ще включва разглеждане на къщите на Христо Г. Данов, на Димитър Георгиади и Клианти, които илюстрират различните етапи на развитие на пловдивската възрожденска къща.

През септември и октомври 2024 г. ще се проведат следващите маршрути по изобразително изкуство, литература и архитектура. Проектът „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Входът е свободен!