Дъждовен фронт с гръмотевици се задава от Запад

Дъжд и силен вятър в цялата страна

През страната ще премине атмосферен фронт. Още преди обяд над северозападните райони облачността ще започне да се увеличава и около обяд на места в Западна България ще превали. По-късно през деня превалявания и гръмотевици ще има вече и в Централна, а към вечерта и в Източна България.

След преминаването на атмосферния фронт, вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили, в Дунавската равнина ще е до умерен. Температурите през деня ще успеят да достигнат вчерашните сравнително високи стойности, като в повечето места ще са между 27° и 32°, в София 26-27°. Такава е прогнозата на НИМХ към БАН.Атмосферното налягане ще е по-високо от средното.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, със слаб източен вятър. Ще се заоблачи едва към края на деня, а през нощта ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Температурите по крайбрежието ще достигнат 24°-26°. Температурата на морската вода е 22°-24°, вълнението ще е 1-2 бала.

И в планините преди обяд все още ще е предимно слънчево. С преминаващия през страната атмосферен фронт, около и след пладне атмосферата силно ще се лабилизира, очакват се краткотрайни превалявания и гръмотевици. Вятърът по високите части ще е умерен от запад, по-късно през деня ще се усилви и ще се ориентира от северозапад. По Старопланинското било ще е до бурен и с него привечер ще започне да нахлува хладен въздух. На 1200 м.н.в дневната температура ще е около 21°, на 2000 м около 14°.

Подобни статии

Top