Дъждът продължава и през август, жега само на морето

Дъждовно и през август, топло само на морето

Дъждовното лято ще продължи и през август. Затова не трябва да изваждаме чадърите от чантата си и през следващия месец. Валежи ще има най-вече в Западна България. За сметка на това обаче август ще бъде идеален за почивка на Черноморието, защото там времето ще е топло и слънчево.

Екстремни жеги обаче няма да има. Максималните температури ще са между 33 и 38 градуса, а минималните до 10 и 15. Такава е прогнозата за времето през август на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщава „Монитор“. През първите дни на месеца времето ще е неустойчиво. Над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, над източната ще бъде слънчево.

На 4 и 5 август ще се радваме на повече слънце и по-високи температури. След това обаче над западната част пак ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични бури. Променливото време ще преобладава и през по-голямата част от второто десетдневие. Ще има както слънчеви часове, така и дъжд и гръмотевици.

След 20 август се очакват по-малко превалявания и по-топло време. Месечното количество на валежите за равнините и високите полета ще е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м. Очаква се в западната половина от страната валежите да са над нормата, в източната – под нормата.

 

 

Подобни статии

Top