Дългоушко фенек за домашен любимец

Фенек лисицата е най-малката от всички лисици в света, но заради големите си уши, с размери 6 инча (15 см), изглежда относително по-голяма.

Фенек лисиците обитават пясъчната Сахара и някой други места в Северна Африка. Техните нощни навици както и някои физически промени им помагат да се справят с горещините в пустинята. Отличителните им прилеповидни уши помагат на лисиците да освобождават топлината от тялото и по този начин се охлаждат. Те също имат дълга и гъста козина, която ги изолира през студените нощи и ги предпазва от горещото слънце през деня. Дори крайниците на лисицата са силно окосмени, което им помага да ги използват като снегоходки и ги предпазва от изключително горещите пясъци.

Краката им също са ефективни лопати за копаене, защото Фенек лисиците живеят в бърлоги под земята. Тези лисици живеят в малки общности, всяка обитавана от може би десет индивида. Както при другите лисици и при тези, мъжките Фенек лисици маркират територия си с урина и стават агресивни към конкуренти, когато настъпи размножителния сезон.

Подобно на повечето обитатели на пустинята, Фенек лисицата е развила способността да издържи дълъг период от време без вода. Цветът на тези лисици е кремав с черни връхчета на опашките. Очарователният им вид ги прави фаворити в търговия с диви животни. Също така, местните жители ловуват Фенек лисицата заради козината й. Малко се знае за състоянието на популациите на дивите Фенек лисици.

Хранят се със семена от растения, както и с гризачи, яйца и влечуги. Днес фенекът се среща рядко в пустинята, но не се счита за застрашен от изчезване. Местните жители често пъти улавят малките и ги одомашняват, за да ги използват като туристическа атракция.

Фенекът е мило и общително животно, бързо се приучава да върши нуждите си в специална тоалетна като котките. Някои екземпляри дори свикват от малки да стоят на каишка до господаря си. Въпреки, че се подлага сравнително лесно на такива експерименти, все пак има едно нещо, което фенекът не престава да върши, дори когато е пленник на човека: той е закоравял копач, който копае дупки за укриване на храна и тунели, благодарение на което успява да си върне свободата и да се прибере у дома в пустинята.

Подобни статии

Top