Дънекова: Шокирана съм! Участвам във филма „От местопрестъплението“!

Българската лекоатлетка Силвия Дънекова, която бе уличена в употребата на допинг, даде специална пресконференция за медиите и бе силно разочарована.

„Взимаха ми четири пъти проби в олимпийското село, три от пробите са негативни, а четвъртата дълго време нямаше резултат, а накрая се разбра, че е положителна. Шокът за мен беше невероятно голям. Сигурна съм за себе си, че това няма как да се случи.

Шест пъти са въртяли пробата и накрая са намерили съмнение за метаболитен отпадък на еритропоетин. Като всички спортисти пия много хранителни добавки, възможно е да се е получило от това нещо“, каза Силвия Дънекова пред БНТ.

Ако това излезе на урината или кръвта на американски спортист, никога няма да го изкарат като положителна проба. Оказа се, че нямаме специалисти, които да разчетат и евентуално да оспорят тази диаграма на пробата. Единственият ми вариант да изчистя името си, е да си платя на някое от официалните лица от големите държави. Първо не разполагаме с финансов ресурс, а и не знам дали ще се съгласят да ме защитават.

Не чувствам вина, но не мога да опиша колко е унизително отношението на WADA. Не съм направила нещо, с което да наруша правилата. Чувствам се неудобна, защото написах възражение срещу WADA и излязох на открита война срещу тях. Това ми е обяснението. Защото аз не им застрашавам медалите, просто щях да си отразя прилично участие на олимпийски игри. Надявах се на нов национален рекорд, но за съжаление няма да стартирам, защото правата ми са спрени.

„Чувствам се ограбена душевно и емоционално. Когато отидох в сградата на WADA, която са построили тук в Рио, се почувствах като във филма „От местопрестъплението“. В тази сграда са вложени стотици милиони, но те са дадени не за здравето на спортистите, а за тяхното унищожаване. В същото време живеем тук от 20 дни, аз не съм се къпала с топла вода, а в тоалетната мием с кофи. Ужасни условия, храната е под всякаква критика“, коментира състезателката.

Снимка: bnt.bg

Подобни статии

Top