Дъновистите посрещнаха Божествената Нова година

Дъновисти играят паневритмия на Бъбрека в Рила

Снимки: Здравко Чавдаров

Днес Дъновистите посрещат Божествената Нова година край петото езеро на Рила – Бъбрека.  Последователите на Дънов „Бялото братство“ по традиция  посрещат  изгрева и играят паневритмия – танцът, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Ангелите нямат петна по дрехите си, затова внимавайте да сте като тях, предупреждавал Петър Дънов.

Ритуалът включва движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог и Вселената. Играе се в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Паневритмията има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича „Слънчеви лъчи“, а третият – „Пентаграм“. Запознатите с тази духовна наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó, е основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“ и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти.

В Пловдив паневритмия се играе на Бунарджика от 7.30 часа.

Подобни статии

Top