Дървена ваканция в две училища в Пловдив и утре? (СНИМКИ)

В две училища в Пловдив най-вероятно учебните занятия няма да започнат утре, научи DCNEWS. Това са СОУ „Св. Седмочисленици“ в пловдивския район „Тракия“ и Професионалната гимназия по машиностроене в район „Южен“.

В СОУ „Св. Седмочисленици“ има голяма авария на топлопровод, съобщиха за DCNEWS от РЗИ и РУО-Пловдив. Заради това няма шанс до утре класните стаи в школото да бъдат отоплени до изискуемата от санитарните власти температура от 18 градуса по Целзий.

От EVN-Топлофикация съобщиха, че аварията е местна, но са изпратили служители да помогнат на ръководството на училището тя да бъде отстранена максимално бързо. Докато това не стане обаче, в училището няма да има занятия, поясниха от РЗИ.

Изпратили сме инспектори на проверка там, уточни д-р Марияна Наумова. Проверка се извършва на място и от РУО на МОН, съобщи директорът Иванка Киркова. Според нея това не е единственото училище, в което има проблем с отоплението.

В Професионалната гимназия по машиностроене отоплителната инсталация също не работи. От гимназията увериха, че проблемът ще бъде отстранен още днес, каза Киркова. Въпреки това учебни занятия утре едва ли ще има, тъй като не е сигурно, че температурата в класните стаи ще достигне 18 градуса.

Според Киркова засега в областта няма други училища, за които да е постъпвала информация, че няма да могат да отворят врати утре.

Репортер на DCNEWS видя, че се спазва заповедта на кмета Иван Тотев и препоръките на Киркова, пространствата в дворовете и подходите към училищата да бъдат разчистени, за да може децата да влязат спокойно в класните стаи. В пловдивското СУ „Любен Каравелов“ хигиенистките усилено почистваха днес по обяд тротоарите край входа и прокопаваха пътеки през дебелия сняг в двора на школото. Няма начин, утре ще се учи, коментираха жените. 

От утре ще започнат проверките на санитарните инспектори за топлината в класните стаи, съобщи д-р Наумова. Правим го само по сигнал и то не веднага, тъй като ползваме обществен превоз, коментира тя. По думите й служебен транспорт за проверяващите е предвиден само, ако сигналът е извън града.

Според д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, в областта се запазва нивото на заболелите от остри респираторни заболявания. Техният брой е около 123, 50  на 10 000 души. Най висока е заболяемостта във възрастовите групи от 0 до 4 години (68 случая) и от 5 до 14 години (74 случая). Няма данни за хоспитализирани с тежки усложнения от грипната инфекция, поясниха от РЗИ.

Оттук нататък само директорите на училищата и кметовете могат да решат дали да има учебни занятия по места или не, коментира д-р Троянчева.

В повечето училища в града утре занятията ще започнат от 8.30, а часовете ще бъдат намалени, става ясно от сайтовете им.

 

Подобни статии

Top