Дърворезба, ножове и картини подредиха майстори от Асеновград в изложба (СНИМКИ)

Дърворезба, ножове и картини подредиха дест самоуки майстори в Историческия музей в Асеновград. Експозицията на занаятчиите бе открита в навечерието на деня на майсторите, когато се почита паметта на свети Спиридон.

Това е четвъртото издание на изложбата, като с всяка следваща година броят на участниците в нея се увеличава.

За първи път в нея участват и трима занаятчии-любители. Това са Снежана Трачева – с пана от художествен текстил и шевици, Румяна Попчева – с пейзажи от полимерна глина и резбарят Аврам Аврамов, който изложи свои икони, изработени от дърво.

Дърворезба отново показа и Иван Новаков. Тази година обаче той демонстрира и изделия от ковано желязо. Сред тях са ръчно изработени брадва и нож, наречени „Мъдрец“ и „Окото на мъдреца“.

Резбарят Васил Григоров пък показа африканска маска и дървени розети за таван, изработени в типичен възрожденски стил.

Васил Трачев изложи икона на Свети Георги и изображение на Васил Левски.

За пореден път д-р Павел Кередчиев демонстрира природопластика. Овчарска дърворезба пък показаха семейство Никола и Милена Петрови. Това са дървени прибори – лъжици, вилици и дори комбинирани прибори. Всички те са характерни за Родопите и Странджа.

Композиция от металопластика демонстрира Илиян Илиев, а ножарят Янко Драгинов отново се представи с ръчно изработените от него ножове, част от които създадени от японска стомана. Някои от тях са украсени със сребърни мотиви, а други – с биволска кост.

Изложбата на местните занаятчии вече стана традиционна, а целта е да покажем типично българските занаяти, които съхраняват нашия фолклор, обясни уредникът от Историческия музей Запрянка Кръстева.

Подобни статии

Top