Дърворезби „С аромат на рози“ в Балабановата къща

Юбилейна изложба под надслов „С аромат на рози“ ще покаже 150 дърворезби пана с рози на майстора – дърворезбар Васил Даскалов. Изложбата, която се открива днес от 16.30 ч. в Балабановата къща, се организира по повод 40 години резбарско творчество на майстора.

Васил Даскалов е известен на много хора, без да го познават лично – чрез своите прекрасни, изящни дърворезби. Негови творби украсяват частни колекции и обществени сгради по цял свят. Дърворезбар и художник по съдба и призвание. Разбрал това едва на седем години, когато получил първите инструменти от ръцете на игумена на Рилския манастир, а също и първите съвети как да обработва дървото, за да се подчинява на длетото му.

Роден е на 11.02.1951 г. в Кюстендил. Родът му е даскалски, което личи и от фамилното име. Но е всъщност родом от… повече места. Страница от родовата му памет е написана в Трявна, а материално и културно свидетелство за това е фактът, че фамилният му дом е превърнат в музей на резбарското изкуство -„Даскаловата къща“ (оттук е влиянието на Тревненския стил). Но родът му има корени и в богатото на духовни традиции Дебърско, днешна Македония откъдето идва полъхът на тамошния резбарски и художествен стил.

Приятелството на дядо му с Владимир Димитров – Майстора, дава на будното момче възможност да черпи опит и мъдрост от съкровищницата на този именит български творец. Друга опора, от която взема сила и духовна енергия по време на израстването си. По майчина линия, коренът му е от Карлово. Вече пораснало момче, учи майсторлъка да плете дантелите от дърво при известния майстор от с. Широка Лъка – Петър Кушлев – Патриархът на българската дърворезба.

Васил Даскалов е гражданин на света. Живее и работи в България и Германия. Работи и като дизайнер – проектант по проекти на ИКЕА. Направил е десетки иконостаси в България и чужбина, например този в църквата в Ню Йорк, САЩ.

Интересът към принципите на архитектурата го завежда във ВИАС, където завършва висше образование с отличие, а след това успешно прави същото и в областта на мениджмънта. Художник, оценител на произведения на изкуството, дизайнер на мебели, ловец, риболовец и приятел на природата, секретар на секция „Дърворезба“ в Задругата на майсторите на народни занаяти, Васил Даскалов е човек с разностранен талант и продуктивен творец.

Дипломиран специалист с 4 висши образования: ВИАС – София, ВВИСУ „Любен Каравелов“ – София, ПУ „Паисий Хилендарски“ – икономика, и Международни културни отношения – Арт мениджмънт в Германия.

 

Подобни статии

Top