Държавата отпусна още 75 млн. лева за довършването на пловдивските стадиони

41 млн. са за стадион „Локомотив“, а 33,58 млн. за стадион „Христо Ботев“

Близо 75 млн. лева за довършването на ремонтите на стадионите на пловдивските футболни клубове Ботев и Локомотив отпусна държавата. Парите са по програмата за финансиране на общински проекти, а споразуменията за отпускане на средствата бяха подписани в последните часове на правителството „Денков“ от вече бившия министър на регионалното развитие Андрей Цеков.

Според информацията от министерството 41 млн. лева от националния бюджет са за довършването на стадион „Локомотив“, а 33.58 млн. лева за „Христо Ботев“. До момента в двата стадиона бяха налети милиони от държавния бюджет, а довършването на съоръженията е едно от обещанията на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. По негово време бяха дадени 25 млн. лева от бюджета за стадиона на Ботев и 10 млн. лева за този на Локомотив. След това общината осигури със заем по още 12 млн. лева за всеки от проектите.

Миналата година се оказа, че Община Пловдив няма пари да приключи стадионите, а бившият кмет Здравко Димитров обясни, че държавата не иска да помогне. След натиск от феновете беше гласувано да се отпуснат 32.7 млн. лева от общинския бюджет в рамките на 3 години. За 2023 г. сумата беше по малко над 5 млн. лева за двете съоръжения. Още тогава обаче беше обявено, че ще се търсят пари от държавата.

Източник: Тема спорт