Държавният елит откри последния участък от АМ „Марица“ (СНИМКИ)

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас „Марица“. За движение от днес е открит ЛОТ 1 – Оризово – Димитровград.

С построяването на 31-километровата отсечка завършва цялостното изграждане на автомагистралата от връзката й с магистрала Тракия до ГКПП – „Капитан Андреево“ на българо-турската граница.

Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП Транспорт 2007-2013 г. „Марица“ е третата е изцяло завършена магистрала с ресурс от ЕС след Тракия и Люлин. Стойността на договора е за близо 160 млн. лв.

На откриването присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски и председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Със завършването на последния участък от АМ „Марица“ се увеличава пропускателната способност на трасето, свързващо София и границата с Република Турция. Ще се разтовари движението по първокласните и второкласните пътища в областите Пловдив, Стара Загора и Хасково, по които досега преминаваше тежкотоварният и туристическият трафик от и към южната ни съседка.

Транзитното движение се изнася извън населените места, в непосредствена близост до път I-8. Това ще доведе до намаляване на времето за предвижване и опазване на околната среда чрез цялостно редуциране на вредните емисии, замърсяването на въздуха и нивото на шум.

За повишаване безопасността на движение по целия участък е положена хоризонтална маркировка със светлоотразителни перли и са монтирани ограничителни системи, отговарящи на всички европейски изисквания.

Подобни статии

Top