Дядо Николай освети икона дарена от пациент на УМБАЛ „Свети Георги“ (СНИМКИ)

Гравирана върху гранит икона на Св. Георги бе осветена днес от Пловдивския митрополит Николай в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. Изображението върху най-твърдия за обработка камък e поставено пред входа на клиниката и е дарение от пациента Борис Дамянов, чийто живот преди осем години спасяват кардиохирурзите.

Тогава той е бил докаран с диагноза „дисекация на аортата“ – състояние, което води до възникване на мозъчна, коронарна или друга исхемия. Това е едно от най-сериозните спешни състояния, при което ключови за спасяването на пациента са бързата диагностика и навременното лечение, обясняват лекарите.

Борис Дамянов приема излекуването си едновременно като медицинско и Божие чудо и твърди, че вече осем години живее нов живот. 

На тържественото освещаване на иконата днес Митрополит Николай цитира откъси от свети книги и притчи, в които е застъпена темата за уважението и преклонението пред лекарите и техните знания и умения. „Това не е професия, а божествено призвание. Лекарското изкуство е изцяло посветено на любовта към Бога и човека. И преди всичко трябва да бъде здрав духът“, каза още Пловдивският митрополит.

Преди освещаването на иконата митрополитът посети параклиса „Св. Вмчк Георги Победоносец“ в двора на болницата и благослови пациенти в Спешното приемно отделение и чакащите за планово приемане в клиниките на УМБАЛ „Свети Георги“.

Негово Високопреосвещенство днес бе посрещнат в База 2, Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, от изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов, заместник-директора по лечебна дейност в базата доц. д-р Марин Атанасов и началника на Клиниката по кардиохирургия доц. д-р Заприн Въжев. След ритуала по освещаване на иконата, воден от доц. Въжев, Митрополит Николай посети и параклиса в самата Клиника по кардиохирургия, а след това и пациентите в стационара.

Подобни статии

Top