Дядо Николай превзема утре манастира „Св.св. Кирик и Юлита“

Митрополит Николай превзема утре СВ. Кирик и Юлита

Шестгодишната битка на пловдивския митрополит Николай със Съюза на архитектите за собствеността на манастира “ Св. Св. Кирик и Юлита“ до Асеновград е на път да приключи утре в 10 ч.

В този час, според решение на Апелативен съд – Пловдив, дядо Николай трябва да влезе във владение на базата, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Обителта е предоставена на Съюза на архитектите през 1981 година от тогавашния владика Варлаам за възстановяване и за ползване. Много архитектурни форуми се провеждаха там през годините. Според дядо Николай, обаче, архитектите не са спазили договорката да възстановят храма и затова още през 2008 година той им изпрати нотариална покана да му върнат имота. Съюзът на архитектите тогава заведе дело, а в отговор дядо Николай подстрига за игуменка сестра Юлита пред затръшнатата порта на манастира.

Ако утре дядо Николай не получи ключовете в присъствието на съдия- изпълнител, той се е заканил да спи на палатка пред манастира, докато това не стане. В 10 часа точно ще бият камбаните на всички църкви в епархията, а на място ще бъдат донесени всички чудотворните икони от тях. Ще пристигне и частицата от Светия кръст от Кръстова гора, както и мощите на мъчениците Кирик и Юлита.

Съюзът на архитектите има право да обжалва решението на Апелативния съд пред ВКС, но според закона позицията на втората инстанция позволява на дядо Николай да възстанови собствеността. От Съюза на архитектите са отправяли предложения към пловдивския митрополит да направят съвместно в манастира духовен център, но получавали откази. През годините, когато го стопанисват, архитектите са вложили 12 млн. лв. в ремонт, ново строителство и реставрация в сградата. Спорната църква, казват архитектите, изобщо не е източноправославна, а е строена от тамплиерите през ХІІІ век. 45 икони на Захари Зограф, които са били вътре, са предоставени на Пловдивската митрополия.

По времето, когато дядо Николай опита за пръв път да върне на митрополията манастира “ Св. Св. Кирик и Юлита“ и срещна отпор, той проведе подобна операция, която протече лесно и бързо спрямо параклиса „Св. Георги“ в жилищен район „Тракия“ в Пловдив. Малкият храм бе построен изцяло със собствени средства на дарител – строителен предприемач и служеше и дотогава на духовните нужди на хората, но това не попречи с полиция и съдия –изпълнител той да бъде приобщен към митрополията.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Един коментар

  1. Емил написа:

    „Обителта“ „Св. Кирик и Юлита“ на „епископ“ Николай Сатанински е масонско светилище, никога не е бил православен манастир (чети история …). И в момента изобщо не се връзва с никакви канони, на които отците уж много държат. Църквата винаги е била на отците и никога не е била предавана на Съюза на Архитектите. „Грижата“ за нея е принадлежала на Пловдивска митрополия и се вижда каква е – като за всичките ни църкви. Добре поне че не е сложил и там някой тапет. Стотици „вярващи“ за пореден път са излъгани овце, молещи се пред ресторанта, щото Николай не смее да влезе в розенкройцерския храм „Св. Петка“. Цялата история е олицетворение на ненаситната лакомия на поповете и скоро ще се разбере КОЙ финансира стотици хиляди левове по дела от страна на църквата. Съюзът нямаше толкова … Дедо ти Николай ли ги даде …

Top