„Дякон Левски“ представят тази седмица в Lucky Дом на киното

film-za-levski

Тази седмица Lucky Дом на киното ще отбележи силно българско присъствие. От петък можете да гледате първа част на така чакания филм на Максим Генчев “Дякон Левски”. С премиерата си на 16-ти февруари лентата предизвика сериозни дискусии и две крайни мнения – за или против виждането на режисьора за образа на Апостола на свободата.

Филмът ни повежда през живота му – от детските години, до извисяването на бесилото – българската Голгота. Изразните средства редуват магически историцизъм с почти документална стилистика. Заснет е на 40 локации в България, с художествен екип от 250 човека. Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа.

Другото българско заглавие, чиято премиера е в петък е филмът на режисьора Захари Паунов “Омбре”. В лентата участват Валери Йорданов (режисьор на “Кецове”), Стефка Янорова, Любомир Бъчваров, Иван Ранков, Калин Вельов.

Една забавно-тъжна история за приятелството, любовта и толерантността, както и за усилията да ги постигнем по едно и също време и на едно място. На съмнителен крайпътен пазар с много нелегални дейности Ангел иска да се махне от милата родина с цената на престъпление. Той ще пренесе едни наркотици в Западна Европа и няма да се върне.

Но когато към сделката с дрогата местната брадясала мутра (актьорски дебют на Калин Вельов) добавя и женска плът за износ, младият мъж рухва, а насилието бликва. След размяна на удари, Ангел се озовава в компанията на група доброволни отшелници от българската цивилизация, които от 10 години насам живеят в планината.

Тази седмица можете да гледате, ако сте пропуснали, и две заглавия, които бяха част от селекцията на Киномания. “Хектор и търсенето на щастието” е смешна и в еднаква степен проникновена история за психиатър, на когото му липсва житейски опит и затова решава да предприеме епично пътешествие с цел да открие какво прави хората щастливи.

“Китайски пъзел” с Одри Тоту е романтична комедия от режисьора на “Европудинг” и “Руски кукли”. Историята разказва за 40-годишния баща на две деца Ксавие, който смята, че живота е много по-сложен отколкото изглежда на пръв поглед. Докато се опитва да намери мястото си в света той разбира, че майката на децата му смята да се премести да живее с тях в Ню Йорк Сити и той няма друг избор освен да тръгне след тях.

Другите заглавия, които ще вървят в Дома на киното и тази седмица са: счупилият рекордите по гледаемост в България и чужбина “50 нюанса сиво”, “Казанова вариации”, “Човешки капитал”, “Теорията на всичко” с историята на Стивън Хокинг, “България, тази вечна ерес”, “Съдилището”, “Госпожица Юлия”.

Този уикенд продължава и детският филмов фестивал със заглавия като “Нико 2: Малко братче – големи проблеми”, “Омагьосаната къща”, “Крадци на ядки” 3D, “Нико и пътят към звездите”, “Свободни птици”, “Тарзан” 3D. Извън фестивала можете да се забавлявате с цялото семейство чудесно на веселата анимация “Овцата Шон”.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top