Д-р Георги Кръстев: Ще се стигне до листа на чакащи за медицинска помощ

д-р Георги Кръстев за здравната криза в страната

Проблемът в здравеопазването може да бъде решен не само чрез актуализиране на бюджета на Здравната каса. Ако държавата изплати в пълен размер здравните осигуровки, средствата ще се увеличат с близо 750 милиона лева, обяви в сутрешното студио на телевизия ДСТВ председателят на пловдивската колегия на България лекарски съюз д-р Георги Кръстев.

Той прогнозира, че ако Касата не започне разплащане, първо ще се стигне до ограничен планов прием и въвеждане на листа на чакащите, а след това и до затваряне на болници и масово напускане на лекари. „До този етап нямаме ограничение, поради простата причина че бе декларирано от НС на НЗОК, че надлимитната дейност ще бъде овъзмездена. В петък /бел.11.07/ директорът на РЗОК-Пловдив пусна платежни нареждания от порядък на 6,5 млн.лева.

Това е надлимитна дейност за месец април. Май месец се обработва, върви с едно закъснение. Но не знаем докога ще стигне този ресурс, затова е необходима актуализация и то на базата на анализите, които е дал НС на НЗОК, както и оперативното ръководство на касата.

Нашата колегия заставаме зад точната цифра, посочена от осигурителя, а това са 328 милиона лева.Това са необходимите средства.те говорят за 225 милиона, но тук не искат да признаят за лечението на онкоболните, домашното лечение, специализираната помощ и първичната извънболнична помощ.

Нормативната база не е финансово обезпечена“, заяви в студиото Кръстев.

Подобни статии

Top