Д-р Иван Игнатов: Китай произвежда най-много пиво - DC news

Д-р Иван Игнатов: Китай произвежда най-много пиво

Между 14 и 30 дни са необходими, за да бъде произведено дадено пиво. Това обясни пред DCNEWS  гл.ас.д-р Иван Игнатов – преподавател по технология на пивото в Университета по хранителни технологии в Пловдив. „Тази бира ще бъде готова след около две седмици, ако имате желание, елате да я опитате“, покани ме той.

Професия пивовар: Бирата предотвратява рак (СНИМКИ)

Обясни, че вари бирата експериментално. „Тъй като обичам да работя със специални видове пиво, провеждам някакви експерименти, заради които трябва да премина през целия процес на производство. Ще се получи бира от типа на белгийското пиво“, поясни д-р Игнатов.

Оказа се, че съществува и отлежало пиво, макар и това да не е масово разпространено. След като премине срокът на годност, указан на опаковката, който означава най-добър до…, пивото започва да се размътва. Технологът ми показа бутилка българско пиво, произведена преди повече от 11 години. Според него влошен е само външният му вид, тъй като течността е размътена. „Това по никакъв начин не влошава вкусовите му качества, а само търговския му вид“, обясни той.

По думите му с годините вкусовите качества на пивото започват да се променят, достигат един вкус на пчелен мед, който с годините след това не се променя. Всъщност в света дори има колекционери на отлежала бира.

Д-р Игнатов е обиколил поне 20 държави с чисто изследователска цел. „Интересното е, че всяка от тях си има нещо характерно при пивопроизводството. Бил съм в Китай, в САЩ, в повечето европейски страни. Начинът на производство е много сходен, тъй като технологията е една и съща. Но вкусовете са различни. Примерно китайците обичат ниско екстрактивни пива – лекички. Ако сте обръщали в внимание в България пивото е с екстракт 10-12%. Но в Китай този екстракт е нисък, тъй като хората тук имат недостиг на ензима алкохолдехидрогеназа. Тъй като този ензим липсва, те разграждат трудно алкохола. Т.е. ако пият нашите пива, опиянението настъпва малко по-бързо“, обясни д-р Игнатов.

Китайците често ползвали ориз при производството на бирата. „На практика Китай е най-големият производител на бира в света. Простият факт, че има милиард и 300 милиона жадни, води до това свръхпроизводство. Иначе имат ниска консумация“, разказа преподавателят. Според него в Китай нямало условия за производство на ечемик, тъй като климатът го позволявал на малко места.

По думите му в Германия се спазва стриктно Законът за чистотата на пивото. То се произвежда само от натурални продукти – вода, малц, хмел и дрожди, от нищо друго. В САЩ също са почитатели на по-леките пива. Там са много разпространени малките занаятчийски пивоварни.

За много употребяваните лятно време плодови бири с вкус на цитруси, боровинки и др. плодове, преподавателят обясни, че представляват по-скоро комбинация от плодови сокове, отколкото от различни видове малц.

Комбинацията от малцове води и до разликата между тъмната и светлата бира. Има и червени бири. „Аз самият предпочитам тъмна бира“, подчерта д-р Игнатов. Но според него цената на специалните малцове е много по-висока и затова рядко пивоварните залагат повече от един вид тъмна бира – тъй като суровините са по-скъпи.

Пловдив е единственото място, където се произвеждат кадри за бирената индустрия. Специалността „Технология на виното и пивото“ в УХТ е единствената, която обучава специалисти за производство на бира.

„Все още има студенти, които проявяват интерес към производството на бирата. Но вече са доста малко“, пояснява д-р Игнатов.

Докато си говорим, пивната мъст, която се вареше в майш апарата достигна 8% екстракт. „Това на практика е захарното съдържание на пивото“, обясни главният асистент. Междувременно той дезинфекцира съда, в който ще се вари бирата, а самата мъст сложи да ферментира на ниска температура в хладилника.

След това следва филтриране на малцовата каша, варене и охмеляване на пивото. В крайна сметка белгийското пиво на д-р Игнатов ще бъде готово след 15 дни. Дотогава, наздраве на ценителите!

 

Подобни статии

Top