Д-р Станимира Станчева: Консумацията на малки количества черен шоколад дори всеки ден е безопасна

Могат ли диабетиците да консумират шоколад и в какви количества?

Потърсихме отговор от началника на Отделението по Ендокринология в „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Станимира Станчева-Василева в Световния ден на шоколада – 7 юли.

Пациентите с ендокринни заболявания – наднормено тегло, затлъстяване, диабет, хипотиреоидизъм, метаболитен синдром и др. също могат да го консумират и така да разнообразяват диетичния си режим, заяви тя. – Важно е да знаят, че при „пристъп за сладко“ здравословния и правилният избор е черният натурален шоколад с над 70 % съдържание на какао.“ То и неговите сурови нерафинирани зърна са лечебно чудо. Богато е + на полифеноли, антиоксиданти, теобромин, микроелементи, витамини. Затова шоколадът съдържа много различни активни съединения, които могат да предизвикат позитивни ефекти в организма.

Съставките му допринасят за здравината на капилярите, стимулират сърдечната дейност и кръвообращението, увеличават физическата издръжливост, побеждават умората и лошото настроение, подобряват функцията на нервната система и когнитивната дейност, понижават нивата на лошия холестерол, имат противовъзпалителни и противокашлящи свойства, елиминират свободните радикали. Съдържащото се в него какаово масло спомага за доброто състояние на кожата чрез своите хидратиращи, омекотяващи и изглаждащи кожата свойства.

Основните видове шоколад са:

  • тъмен шоколад /натурален, черен/, към който спадат сладък черен шоколад с горчиво-сладък вкус /съдържа поне 35 % какао/ и неподсладен черен шоколад – горчив шоколад за пиене/ чиста какаова маса/;
  • млечен шоколад – с добавено кондензирано мляко / поне 12 % мляко и над 25 % какаова маса/;
  • бял шоколад – не съдържа какаова маса, а само какаово масло, с най-много захар/.

Известни са и други видове – с добавени ядки, със сушени плодове, с бисквити, кремов пълнеж, ликьор или уиски, веган шоколад, биошоколад и др.

От медицинска и диетична гледна точка най-полезен за здравето е натуралният шоколад с висок процент какао. За съжаление позитивните ефекти за здравето не се повишават с по-голямо количество приет шоколад, отбеляза д-р Станчева. Тя припомни, че той все пак е висококалорична храна и може да доведе до значителен пик в нивата на кръвната захар, поради което трябва да се внимава с консумираното количество.

Препоръчваната оптимална дневна доза черен шоколад, според специалистите по хранене, при балансиран хранителен режим е 1 до 3 малки квадратчета от стандартен размер шоколад.