Евгения и Николай Баневи са първите българи в „Документите от Панама“

Бизнессемейството Евгения и Николай Баневи са две от българските имена, които се появяват в “Документите от Панама”, разкрива вестник „24 часа“.

Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от “Зюддойче цайтунг” преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

“Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнсмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците. Не се боя от проверка на НАП”, каза за “24 часа” Евгения Банева, потърсена да коментира появата на името на семейството й в “Документите от Панама”.

Вестникът обеща да прави поредица от подобни разкрития като ще дава думата и на посочените бизнесмени да се защитят. Ето и историята на Баневи.

Uniworld Incorporated е регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. За посредник при регистрацията е избран клонът на “Мосак Фонсека” в Швейцария. Името на компанията Uniworld е предпочетено след кратко колебание пред Ocean Gate. За услугата са платени 600 долара.

На 14 май 2008 г. българин получава генерално пълномощно да движи делата на Uniworld и остава на поста 2,5 г. На 8 декември 2010 г. мъжът е заменен с друг пълномощник – 28-годишен мъж от южен български град. По същото време младият мъж получава пълномощия за още 7 офшорни фирми, но през октомври 2011 г. те са прехвърлени отново на Евгения Банева. Пълномощниците са сменени за пореден път през 2013 г.

В края на 2013 г. законът в Сейшелите обаче и променен – изискването е всички акции на приносител да станат поименни Затова през юни 2014 г. са издадени 2 сертификата на Евгения и Николай Баневи.

Историята почти се повтаря с друга фирма – Buzzard Holdings. И тя е регистрирана на Сейшелите няколко месеца след Uniworld – на 22 февруари 2008 г. За пълномощник е назначена жена от столичния жк “Дружба”. Както и в други подобни случаи вписаният адрес не е пълен – липсва номерът на блока. На 8 декември 2010 г. жената е заменена от друг пълномощник – същия, който за кратко е пълномощник и в Uniword. И той, както в случая с Uniword, е заменен през юли 2013 г. от друга българка, която само няколко месеца по-късно – през декември 2013 г., е заменена от молдовка. “Промените в състава на една фирма са напълно нормално нещо”, казва за смените във фирмите Евгения Банева.

През 2014 г. обаче и тази компания попада под изискванията на новия закон на Сейшелите, че всеки акционер трябва да бъде обявен поименно, а не с акции на приносител. Тогава акциите са издадени на името на Евгения Банева и руска гражданка, която живее в Лион.

Не много различна, историята на фирма Triffyn Development. Тя е регистрирана през 2007 г. в Панама. С решения от февруари 2007 г. и от април 2008 г. пълномощник става варненка. По-късно тя става пълномощник на още няколко фирми, регистрирани на Сейшелите – Juriskando, Huntley и Drun. През 2010 г. варненката е заменена от мъж, който от своя страна е заменен на 29 август 2012 г. от Евгения Банева.

На 15 юли 2013 г. пълномощията поема жена от София. На 7 ноември 2013 г. тя обаче иска да се откаже от това и други пълномощия, дадени й в няколко офшорки, и праща лично 2 писма с обратна разписка на фирмата в Панама, в които категорично заявява, че отказва да бъде пълномощник на Huntley, Jursikando, Drun and Triffyn „заради пречка в нашите местни закони“. Не става ясно какво е имала предвид жената, но без да иска, се оказва заложник в сложна бюрократична въртележка. Таксата за отменяне на пълномощно е 30 долара за всяко, а няма споразумение кой ще плати разноските. Почти 6 месеца по-късно – на 1 май 2014 г., от офиса на “Мосак Фонсека” в Панама отговарят на жената от София, че не могат да удовлетворят молбата ѝ да я заличат като пълномощник, защото според регистрите на фирмата не е техен клиент. Допълват, че не могат да разкрият кой е истинският клиент и че само той може да отправи подобно искане. Въпросът оства да виси.

В това време продължават да се развиват други фирми, свързани със семейство Баневи. Juriskando Consultants е регистрирана през април 2005 г. Според част от документите – на Британските Вирджински острови, според други – на Бахамите. Дни след вписването Николай Банев получава генерално пълномощно. На 8 декември 2010 г., както и при другите фирми, пълномощията са прехвърлени на мъжа от малкия южен град. На 15 декември 2011 г. пълномощията са поети от Евгения Банева, а 2 г. по-късно от украински гражданин, който току-що е навършил 21 г.

На 6 януари 2009 г. в Панама е регистрирана фирма Sikain Trading. Акциите отново са безименни, но като пълномощници са вписани Николай Банев и беларуски гражданин.

Седмият лист в съцветието от фирми е Huntley Overseas Trading, регистрирана в Панама през 2006 г. До 2013 г. фирмата сменя няколко пълномощници, сред които Евгения Банева.

Drun Asset Management e една от малкото 8 фирми в съзвездието, в които името на семейство Баневи не се появява, но пък се ползват почти същите пълномощници, които се появяват в останалите 7 фирми.

Друга такава фирма – Lafont Consultants, е регистрирана на 20 май 2009 г. Като пълномощник за около година и половина е посочен софийски зъболекар, който взе първородната му дъщеря Мария на пищно сватбено тържество на брега на морето през 2011 г. От данните изскача още една фирма, регистрирана в Панама на 9 октомври 2007 г., на която като пълномощник е вписано името на Евгения Банева – Jax Overseas Invetment. Липсват обаче подробности как се е развила компанията.

Снимка: 24chasa.bg

Top